Bukovnik – Planina Grohot - Raduha - Planina Grohot - Bukovnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 10 km Vzpon: 810 m

Zunaj ni bilo nič kaj prida vreme. Sonce je le tu in tam pokukalo izza oblakov. Zjutraj ob deveti uri mi je zazvonil telefon.

Greva danes na Raduho?
Jaz sem za. Kdaj prideš po mene?
Ob desetih te poberem. Vzemi tudi svetilko zraven v primeru, da naju dobi tema.
Kje pa začneva?
Izletniška kmetija Bukovc.

Ker nisva poznala razmer na severni strani Raduhe, sva s sabo vzela tudi čelado, dereze in cepin.

Raduha je 2062 metrov visoka gora v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alpah, od osrednje skupine ločena z globoko sotesko Savinje. Njeno podolgovato sleme poteka in se zložno dviguje v smeri severovzhod - jugozahod, iznad katerega se dvigujejo posamezni vrhovi, od najnižjega Jelovca (1845 m), srednjega Laneža (1925 m), do visoke Male Raduhe (2029 m) in najvišjega vrha Velike Raduhe (2062 m).

Izhodišče: 46.432062, 14.734911

Večina nas je navajenih, da za izhodišče izberemo Loko. Tokrat pa sva za izhodišče izbrala izletniško kmetijo Bukovc – torej na Raduho sva se podala iz severne strani. Tukaj sva tudi parkirala. Gre za najvišje ležčo kmetijo v Sloveniji (nadmorska višina 1327 m). Nahaja se na Solčavski panoramski cesti. Dostop je možen s Črne na Koroškem, Logarske doline ali Solčave.

Opis:
S kmetije Bukovc sva se usmerila strmo v klanec po gozdni cesti, ki se kaj kmalu priključi cesti, ki vodi v smeri Raduhe. Pri markantni smreki sva zavila v gozd na planinsko pot proti Koči na Grohotu. Pot je zelo lepa, rahlo se vzpenja in vije po pobočju vse do koče. Nadaljevala sva mimo GRS zavetišča pod Raduho. Tu se pot začne strmo vzpenjati. Sledila sva markacijam in stopinjam, ki jih je večkrat zakril veter. Ko sva se povzpela na greben, sva začutila močan in mrzel veter, hitro sva se preoblekla in nadaljevala. Veter se je spet umiril, ko sva se skrila za greben. Na vrhu se je za nekaj minut prikazalo sonce. Občudovala sva poglede na Ojstrico in sosednje vrhove. Hitro sva naredila nekaj fotografij in se odpravila po isti poti nazaj. Opreme, ki sva jo imela s sabo, nisva potrebovala. Na določenih delih je bila pot ledena, zato previdnost ni bila odveč.

V primeru da se odpravimo iz Loke, pot ni zahtevna niti v snežnih razmerah (lahka snežna tura), seveda pa moramo paziti, da ni nevarnosti snežnih plazov. Pot od Koče na Grohatu poteka pod severno steno in je strma vse dokler ne dosežemo grebena Raduhe.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čez planino Jezerca na...


21 oktober 2018
Divjina Dleskovške planote


15 september 2018
Pozabljene planine v Logarski...


22 Avgust 2018

Instagram