Volovljek – Kašna planina - Kranjska reber - Volovljek

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 7,6 km Vzpon: 442 m

Ali ste že kdaj pomislili, da v okolici Velike planine obstaja še kakšna planina? Ena je ravno nasproti Velike planine in se ji reče Kašna planina, naprej od nje pa je vrh Kranjska reber. Položna, kratka, tehnično nezahtevna in enostavna tura, primerna za vsakogar. Na vrhu si v manj kot 2 urah. Je  brez izpostavljenih delov. V zimskem času sta na poti dva manjša zamrznjena jezerca, prav tako pa pašniki ponujajo nezahteven spust s turnimi smučmi. Včeraj je bil sneg zgoraj pomrznjen in zbit, tako bi planina tudi super za sankanje.

Izhodišče: 46.282858, 14.688668

Parkirišče pri Kranjskem Raku na prelazu Volovjek. Do prelaza Volovjek pa lahko pridemo iz različnih smeri:
a. Iz Savinjske doline se zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku.
b. Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, nato pa le nekaj 100 m za prelazom Črnivec nadaljujemo desno v smeri Kranjskega Raka.

Opis:
Od parkirišča smo zavili desno na gozdno cesto v smeri Kašne planine. Trenutno je pomrznjena in na nekaterih delih čisto prekrita z ledom. Gozdna cesta nas je pripeljala do križišča, kjer smo zavili zopet desno čez travnike do Kašne planine. Prijetna planšarska koča, kjer smo si vzeli čas za malico in kratek počitek. Nato smo se preko pašnikov povzpeli do vrha. Vrh je od planine oddaljen le 15 min hoje. Za goro je značilna vulkanska sestava tal, kakršna je le še na Pohorju in Smrekovcu. Voda ne ponikne, zato po pobočju naletimo na več jezerc. Tako na planini kot na vrhu je lep razgled na Kamniško – Savinjske Alpe. Iz južne strani smo tokrat lahko opazovali že čisto kopno Lepenatko in Veliki Rogatec. Naredili smo krožno pot, spust iz vrha je sprva potekal preko planine, nato pa smo zavili desno v gozd. Po čistem brezpotju smo tavali po gozdu in nekako uspeli priti do gozdne ceste, ki nas je nato vodila nazaj do parkirišča. To je malo obiskan in lahko dostopen vrh, primeren tudi za izlete z otroki. Večina poti je neoznačene, zato priporočava, da imate na telefonu naloženo gpx sled, ki je objavljena spodaj.

Neraziskane zanimivosti v okolici: Žagerski mlin, tristopenjski slap Cuc in Riharjeva jelka, ki ima obseg 7 m. Za obisk je zanimiva tudi cerkev Sv. Lenarta pod Lepenatko, znana po verigah in okovih ter skrivanju menihov benediktincev.


Višinski profil

Relive 'Kašna planina, Kranjska reber'

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Oaza žafranov na...


7 april 2019
Zimska idila na Lepenatki


27 januar 2019

 

Instagram