Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Gora Oljka s 733 m nadmorske višine leži na severovzhodnem robu Spodnje Savinjske doline. »Savinjska Šmarna gora« je dobro vidna z vseh strani Savinjske doline, hkrati pa odlična razgledna točka, ki nudi izreden pogled na Savinjsko in Celjsko dolino, del Posavskega hribovja, na severu pa na Peco in Uršljo goro. Na vrhu je impozantna dvostolpna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena med letoma 1754 in 1757. Sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče. Hrib je prvič omenjen kot Križna gora leta 1234, po zaselku, ki se razprostira po vsem vzhodnem pobočju, pa so ga imenovali tudi Dobrič. Delno po asfaltni in delno po makadamski poti je do planinskega doma pod vrhom mogoč tudi dostop s kolesom.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Kraji na Pivškem skrivajo mnogo zgodbic in legend. Pod Sveto Trojico je stala vas, kjer naj bi živel Martin Krpan, slavni vseslovenski junak v povesti pisatelja Frana Levstika. Na razglednem vrhu je že v davnem 17. stoletju stala manjša cerkvica, ki je propadla na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Pred desetletjem pa so jo ponovno obnovili in uredili, zato dokaj opazno izstopa nad Sevskim gozdom ob Nanoški planoti. Sveta Trojica je priljubljena pohodniška točka Pivčanov in obiskovalcev teh krajev. Je eden lepših naravnih biserov, ki privablja obiskovalce iz cele Slovenije in tudi iz tujine. Ob  lepem vremenu bo tvoj trud nagrajen s prijetnim razgledom na bližnje vrhove in vasi, morda pa bo segel vse do morja. Gol in le s travo porasel vrh Svete Trojice spominja na seneno kopico ali “lonico”, kot se je nekoč hrib tudi imenoval. Odkar so na vrhu sezidali romarsko cerkev Svete Trojice se je prijelo ime Sveta Trojica.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka

V Domžalah in okolici imajo res čudovite kolesarske poti, na katere še pomislil nisem. Tudi za malo bolj zahtevne ljubitelje gorskega kolesarjenja. Pokrajina ima številne hribčke, ki jih je vredno obiskati. Preko njih poteka tudi Domžalska pot spominov, ki obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke. Pot, ki smo jo prevozili ima dva težja vzpona, če ju ne premagaš na kolesu pa ju sigurno ob kolesu. Osvojili smo tudi vrh Murovice, kjer stoji zvonček želja. Prevožena pot ima vsake podlage po nekaj, največ pa je enoslednic zaradi kateri smo prišli.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Dobrovlje je prostrana planota, ki se razprostira vzhodno od Menine planine, med spodnjo Zadrečko in spodnjo Savinjsko dolino, na katero se odpirajo čudoviti razgledi. Višina planote ni visoka za razvajenega obisko-valca skalnih vršacev, za samotne kmetije pa dovolj. Dobrovlje prekrivajo obsežni gozdovi, med katerimi so razvrščene redke domačije – celki. Planota je v glavnem sestavljena iz apnenca in dolomita, ki ji dajeta kraški značaj, zato so pogoste kraške vrtače in jame. Najdaljša med njimi je Tinetova jama, imenovana po Martinu Gričarju. Jama ima več dvoran in hodnikov. Dolga je okoli 100, na najširšem koncu široka 5 in visoka okoli 25 m. V njej so kapniki. Na planoto vodijo številne poti, ki so tu in tam zaraščene, vendar še omogočajo dostope. Tu boste užili veličasten mir, prisluhnili šumenju gozdov, uživali ob pogledu na pisane travnike raznobarvnega cvetja, pogledi pa nam bodo uhajali tja na Celjsko kotlino z ozadjem Donačke gore in Boča, k Pohorju, Uršlji gori, Peci, Obirju, Raduhi, Savinjskim Alpam z Ojstrico in Planjavo in obširnemu Posavskemu hribovju.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Na severozahodni strani Mozirja v gornji Savinjski dolini je del Karavank, ki se imenuje Golti (Golte). Tako se je že od nekdaj imenoval severozahodni del vršne planote. Gre za tipično gorsko planoto enako kot je Velika planina ali Menina. Med domačini in planinci pa je v veljavi ime Mozirske planine. To je zaradi planšarij, ki so ali so bile v lasti kmetov na Mozirski strani. Pestro pokrajinsko podobo ustvarjajo številne vrtače, suhe doline, brezna, jame in jezerca. Poleg kraških jam je tukaj več snežnic ali ledenic, to je jam, kjer se v glavnem celo leto zadržuje sneg ali led. Znana je jama Ledenica blizu Mozirske koče. Mozirske planine so od leta 1987 zavarovane kot krajinski park. Na severnem predelu je več planin, na katerih se pasejo preko poletja predvsem konji in govedo.

Add a comment

Instagram