Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Vreme je sončno in jasno, kaj še čakam! Skozi vasico Ripenda Kosi do 474 m visokega Standarja, ki ponuja edinstven razgled na modro morje ter na sosednja otoka Cres in Lošinj, ob lepem vremenu pa na velebitske gore. Razkriva mističnost zvonikov starih srednjeveških mest Labin, Pićan in Gračišće. Na planoti je zabeleženo več arheoloških najdišč. Ljudje so tu graditi zidove za zaščito in tumule (kamnite gombe iz prazgodovine, ki so se dvigovale nad grobovi). Stari suhozidi so kot čuvaji zgodovine, ki nam želijo nekaj povedati. Zlaganje kamnov v vrstice brez uporabe veziva je najstarejši način gradnje v celotnem Sredozemlju, kot tudi v Istri.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! Po grebenu od Goliča do Žbevnice poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot. Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu obraslim z zlato orumenelimi travami. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

V Labinu in njegovi okolici je bila več kot štiristo let najmočnejša gospodarska dejavnost rudarstvo, ki je zaslužno za ves razvoj na tem območju. Danes je kar malce težko verjeti, da je bil ta slikoviti Labin pravzaprav mesto rudarjev. Hrib, na katerem stoji, je prepreden z rovi, ki so omajali mestne temelje in v šestdesetih letih prebivalce prisilili, da so se izselili. Pozneje so rove utrdili, domačini pa so se počasi ponovno naselili in oživili staro mestno jedro. Zadnji rudnik na tem območju se je zaprl leta 1999. S trga ob starem zvoniku nekdanje cerkve se razteza čudovit panoramski pogled na Rabac, Kvarner, Gorski Kotar, Velebit in Prklog, ki je v bližini zelenega zaliva in je zaščitena regija zaradi svoje lepote. Ponuja pa tudi vrhunska kolesarska doživetja v neposredni bližini Jadranskega morja.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Skrivnostna pot se začne po zeleni istrski dolini reke Raše. Poleg neokrnjene narave te pelje tudi mimo najmlajšega delavskega mesta v Istri, ki je kraj skrivnostne in burne zgodovine. Danes zapuščeno mesto, čez katerega je speljanih veliko pohodnih in kolesarskih poti. Pot te zapelje na greben Skitače in te nato preko dolgega uživaškega spusta vrne na izhodiče.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Nismo šli na kavo, ampak na kolo. Če ceniš nedotaknjeno naravo, biserno bele plaže in kristalno modro morje je Rabac idealen kraj za počitnice. Nekoč majhen ribiški kraj, danes pa privlačna destinacija za gorsko kolesarjenje. Zelena okolica Rabca in pestro zaledje kličeta k avanturi in raziskovanju skozi vso leto, ponoči in podnevi. Kolesarske spretnosti lahko urimo v Bike Parku Rabac, v katerem se poleg pump tracka nahajajo tudi single flow steze, različnih stopenj zahtevnosti. Odkrivamo lahko tudi mrežo urejenih in označenih gorsko kolesarskih poti v neposredni bližini Jadranskega morja. Tokrat sem se prvič preizkusil v nočni vožnji. Turo priporočam predvsem v vročih poletnih dneh po sončnem zahodu.

Add a comment

Instagram