Vičani - Verbanci - Labin - Rogočana - Labin - Vičani 

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1123 m

Medtem ko je marsikje aprila še vedno sneg, so na vzhodni obali Istre že idealne razmere za kolesarjenje. Ob vznožju mesta Labin, v širokem Kvarnerskem zalivu, se nahaja majhno mestece Rabac. V tem delu se Istra strmo spusti v Jadransko morje. To je del Istre, v katerem ne prevladujejo gosti zeleni gozdovi in ​​ zemeljska podlaga, kot smo jO navajeni za Istro. Tu najdemo precej surovo in kamnito pokrajino, bolj značilno za otočje. V Rabcu je bila letos prvič organizirana dirka HELTER SKELTER MTB MARATON v sklopu HUSQVARNA ADRIA BIKE SERIES. Na voljo so bile tri trase – Epic, Classic in Easy. Nekaj dni kasneje po tekmi sva se odpravila prevoziti traso Classis tudi midva.

Izhodišče: 45.077666, 14.162150

Parkirišče pri Hotelu Istra Fortuna v Rabcu (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Lupoglav – Vozlići - Labin – Rabac).

Opis:
Najkrajša trasa imenovana Easy je bila dolga 26 km. Srednja in primerna za vse povprečne in malo bolj zagrižene kolesarje, z imenom Classic, je bila dolga 46 km. Epic pa je bila trasa za tiste z največ tekmovalnimi ambicijami, saj je bila dolga celih 66 km in se je podala tudi na vrh Skitače. Nisva se udeležila dirke, ampak sva po nekaj deževnih dneh prevozila traso Classic. Izpustila sva spust v Dugo Luko, kjer je bilo po mojih izkušnjah takrat pravo močvirje. Štart dirke je potekal na samem rt-u Sv. Andrije, za tem je sledil strm vzpon v Zgornji Rabac, kjer je bilo konec asfalta in so se začele poti. Poti, ki potekajo navzgor in navzdol, poti, ki vas premetavajo in tresejo. Ja, takšna je ta dirka. Vse dokler vas popolnoma ne zavrti, da izgubite občutek za orientacijo. Podlaga se velikokrat menja, saj trasa pelje čez številne naseljene in nenaseljene vasi. Poleg tega vas pelje tudi čez staro mestno jedro Labina. Pelje tudi po pastirskih in planinskih poteh. Za konec pa ponudi čudovit spust po novi enoslednici Espresso, dolžine 3 km. V kolikor se boste udeležili dirke, ne skrbite, pot je označena. Če pa želite traso Classic prevoziti sami, vas spodaj čaka gps sled. V sklopu prireditve je bila organizirana tudi nočna vožnja po tej novi enoslednici. O tem več v naslednji objavi.

Ime za dirko je organizator našel v pesmi od skupine The Beatles. To je njihova najbolj glasna in najbolj divja pesem, tako so jo opisali sami. V pesmi je energija, ki vas poganja od začetka do konca, enako kot vas čaka na dirki. Gor in dol, na vrat na nos, z hriba v dolino.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Rabac


3 junij 2018
Skitača


2 junij 2018

Instagram