Jureževa planina – Blekova planina - Planina Grajščica

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: zelo težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 6,5 h Dolžina: 34,5 km Vzpon: 1325 m

Kjer se razprostirajo številni hribčki in fenomenalni razgledi na Julijske Alpe z Martuljkovo skupino. Morda je to razlog, da poti v tistem koncu, niso obljudene. Tukaj je svet, kjer je doma tišina. Južna pobočja so polna brusnic. Samotna pot me razveseljuje z imenitnim pogledom na avstrijsko Koroško in na našo stran. Po lovskih, stezicah po razglednih gorskih travnikih in gostih gozdovih preko in mimo številnih planin. Pravijo, da je tu polno svizcev, ki veselo žvižgajo. Videl sem le trope ovac, ki te plahoma opazujejo ko se pojaviš.

Izhodišče: 46.486604, 13.776944

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberemo izvoz Jesenice - zahod. Sledimo oznakam za Kranjsko Goro. Parkiramo na velikem parkirišču, ki je v zimskem času namenjeno smučarjem.

Opis:
Peljem se po makadamski cesti mimo Natura Eco Campa, čez pašnike in se priključim cesti, ki pelje na Korensko sedlo. Tik pod Korenskim sedlom se z glavne ceste v desno, na vzhod, zavijem na gozdno cesto, speljano po južnih pobočjih Karavank. Do Jureževe planine je cesta dokaj položna, potem se počasi vzpenjam proti Blekovi planini. Zadnji kilometer je strm, kjer se preko travnika povzpnem na Blekovo planino, kjer je tudi avstrijska planšarska koča. Pod nami se odpre pogled proti Bekštajnu na avstrijski strani. Na koroški strani se bleščita Baško in Vrbsko jezero, le malo bolj v levo pa mesto Beljak in nad njim Dobrač. Nato se spustim in ko dosežem konec ceste sem na začetku Železnice. Železnica se kar vleče, pot se ves čas enakomerno vzpenja. Šel sem tudi mimo lovske koče. Vzpon proti sedlu je strm. Kolo si namestim na rame. Počasi se približujem sedlu. Ko dosežem sedlo imam levi strani Trupejevo poldne. S sedla se odpre pogled na Maloško poldne in Kresišče. Spustim se proti planini Grajščica obdani s smrekami in zelenimi macesni, ki se bodo kmalu pozlatili. Prvi del poti do Stare planine je zahteven drugi del je uživaški. Na spodnjem delu planine Grajščice je majhna mlaka v katerem se vidi odsev piramidastega Špika. Malo pod planino se prične strma cesta, po kateri se spustim proti lovski koči. Nekje na polovici do lovske koče zavijem na gozdno stezo. Nadaljujem proti Srednjemu Vrhu, kjer poiščem stezico med hišami, ki me pripelje v Kranjsko goro.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Dovška Rožca


19 avgust 2019

 

Instagram