Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: lahka

Po legendi je bilo na kraju, kjer zdaj stoji cerkev, nekoč jezero. V njem je prebival povodni mož. Takrat o sv. Uršuli ni bilo ne duha ne sluha. Živela je na Pohorju, kjer pa ni bila najbolj zadovoljna. Motilo jo je, ker so pastirci preveč pokali z biči. Odločila se je, da se preseli na Plešivec, ki ga je opazovala s Pohorja. Ko je prišla na planino, je pokleknila na skalo. Tam so še danes vidni odtisi njenih kolen. Potem se je še malo sprehodila po gori. Kar nenadoma se ji je noga udrla v skalo. Še danes je vdolbina v njej. Romarji vanjo že desetletja tiščijo svoje noge v upanju, da jih ne bodo nikoli več bolele. In povodni mož? Uršula ga je nagovarjala, naj ji prepusti svoje bivališče in jezero odpelje na Pohorje, od koder je prišla. Ni ga bilo treba dolgo prepričevati, kajti naveličan je bil pastirjev, ki so stalno peli enake pesmi. Pa je šel.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka

Komen (lokalno mu pravijo tudi Kamen) je s 1684m najvišji vrh Smrekovškega pogorja. Z vrha se nam ob lepem vremenu odpre lep pogled na Peco, Uršljo goro, bližnji Krnes, Golte, Menino planino, na osrednje Grintovce ter Travnik in Raduho. Pod vrhom, se nahaja tudi manjša lesena kapela, ki je posvečena svetemu Cirilu in Metodu. Postavili so jo leta 1898. Tura je nezahtevna in ima zelo lep razgled na vrhu.
Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Legenda o kralju Matjažu govori o možu, ki mu je bilo v resnici ime Matija Korvin in je vladal slovenskim deželam v času Karantanije. Matjaž je bil dober kralj, noč in dan so k njemu lahko prišli siromaki in zatirani. Vsem je nudil pomoč in zaščito. Dal je kovati zlatnike in med njegovim vladanjem so na Koroškem vladali zlati časi. Ker so mu bili drugi vladarji nevoščljivi zaradi njegove mogočnosti , so združili svoje vojske proti njemu.

S samo stotimi preživelimi junaki se je moral skriti v votlino pod Peco, ki se mu je sama odprla in ga skrila pred sovražniki. V votlini se je kralj Matjaž usedel za mizo, ostali pa so posedli po tleh okrog njega in zaspali. Legenda pravi, da se bo, ko mu bo brada zrasla sedemkrat okoli mize, prebudil. Takrat bo pred njegovo jamo sredi zime zrasla lipa. Ob polnoči do ene zjutraj bo cvetela, potem pa se bo posušila. Takrat bo Matjaž s svojimi vojaki prišel ven, premagal in zatrl vse svoje sovražnike, pregnal krivico s sveta in spet zavladal Slovencem. Tako bodo na Koroškem spet zlati časi.
Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka

Spet naju je pot popeljala mimo najbolj prijazne in najbolj gostoljubne gospe iz planin. Želela sva se le usesti na klopco pred kočo, gospa se nama je prijazno nasmehnila in v naslednjih nekaj minutah mi je bilo žal, da sendviča nimam več v nahrbtniku. Namreč miza je bila kot bi trenil polna domačih, planšarskih dobrot. Brusnični čaj, obrnjenik, domač kruh, domač kravji sir in savinjski želodec. Vse to nama je prinesla, kar iz lepega. Hvala prijazna gospa. Drugače pa je ta tura enostavna, kratka in seveda lepa. Prilagojeno trenutni situaciji sva jo prehodila zelo počasi. Zato se ne ozirajte preveč na čas – z normalnim tempom in ne predolgimi postanki jo boste prehodili veliko hitreje od naju.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Pobočja Olševe so običajno strma, na nekaj mestih celo prepadna. Olševa ni samo na meji z Avstrijo, temveč poteka tu tudi navidezna meja med Štajersko in Koroško. Na tem območju so posejane samotne kmetije, ki že stoletja vztrajajo daleč stran od urbanih naselij. Mnoge med njimi krasi tradicionalna kmečka arhitektura, značilna za te kraje (strehe, pokrite s skodlami). Olševa slovi po neokrnjeni naravi in dveh izjemnih naravnih znamenitostih (Potočka zijalka in Lipševa Velika in Mala vrata), mimo katerih vodijo markirane planinske poti. Na dan ko smo planirali vzpon na Olševo je tudi potekal K24 Ultra trail pri katerem se morajo tekmovalci vzpeti na pet prelepih koroških vrhov (Raduha, Olševa, Peca, Smrekovec in Uršlja gora). Na poti smo srečali kar nekaj tekmovalcev in vsakega posebej vzpodbujali in zaželeli srečno pot do cilja.

Add a comment

Instagram