Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka

Spet naju je pot popeljala mimo najbolj prijazne in najbolj gostoljubne gospe iz planin. Želela sva se le usesti na klopco pred kočo, gospa se nama je prijazno nasmehnila in v naslednjih nekaj minutah mi je bilo žal, da sendviča nimam več v nahrbtniku. Namreč miza je bila kot bi trenil polna domačih, planšarskih dobrot. Brusnični čaj, obrnjenik, domač kruh, domač kravji sir in savinjski želodec. Vse to nama je prinesla, kar iz lepega. Hvala prijazna gospa. Drugače pa je ta tura enostavna, kratka in seveda lepa. Prilagojeno trenutni situaciji sva jo prehodila zelo počasi. Zato se ne ozirajte preveč na čas – z normalnim tempom in ne predolgimi postanki jo boste prehodili veliko hitreje od naju.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka

Pobočja Olševe so običajno strma, na nekaj mestih celo prepadna. Olševa ni samo na meji z Avstrijo, temveč poteka tu tudi navidezna meja med Štajersko in Koroško. Na tem območju so posejane samotne kmetije, ki že stoletja vztrajajo daleč stran od urbanih naselij. Mnoge med njimi krasi tradicionalna kmečka arhitektura, značilna za te kraje (strehe, pokrite s skodlami). Olševa slovi po neokrnjeni naravi in dveh izjemnih naravnih znamenitostih (Potočka zijalka in Lipševa Velika in Mala vrata), mimo katerih vodijo markirane planinske poti. Na dan ko smo planirali vzpon na Olševo je tudi potekal K24 Ultra trail pri katerem se morajo tekmovalci vzpeti na pet prelepih koroških vrhov (Raduha, Olševa, Peca, Smrekovec in Uršlja gora). Na poti smo srečali kar nekaj tekmovalcev in vsakega posebej vzpodbujali in zaželeli srečno pot do cilja.

Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka

Razgleden prehoden odprt greben med Velikim Zvohom in Vrhom Korena. Levo in desno se nam odpirajo globoki prepadi nad planinama Koren in Dolga njiva. Idilični razgledi na verigo Kamniško-Savinjskih Alp. Pot je markirana in vseskozi vidna. Večinoma je nezahtevna, z izjemo 15-metrske strmo krušljive grape in spusta s planine Košutne proti planini Koren, kjer so v pomoč varovala. Če boste z vrha Košutne pogledali na Ježa, boste takoj videli, od kod njegovo ime.

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

80 kilometrov dolga pot z vzponi na pet najvišjih koroških vrhov – Uršljo goro (1699 m), Smrekovec (1577 m), Raduho (2062 m), Olševo (1930 m) in Peco (2125 m). Najbolj vzdržljivi in drzni gorniki, ki premagajo pot v manj kot 24 urah, postanejo člani Kluba 24. Tudi če niste ekstremni športnik, se je na te vrhove vredno povzpeti in jih doživeti na večdnevni turi ali v obliki posameznih vzponov. Midva sva se odločila za greben med Smrekovcem in Komnom. Zaradi svojih posebnosti, tudi nekaterih redkih živalskih in rastlinskih vrst, je ta greben od leta 1987 zaščiten kot naravni rezervat. Pot poteka po omrežju planinskih poti označenih z rdeče-belo knafelčevo markacijo. Obisk Smrekovca je primeren prav v vseh letnih časih. V snežnih razmerah je Smrekovec znan kot odličen turnosmučarski cilj.
Add a comment

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka

Njen vrhnji del je poraščen s travo in zato tudi zelo razgleden. Golico je najlepše obiskati konec maja ali v začetku junija, ko se razcvetijo številne bele narcise, domačini jim pravijo ključavnice. Videti je, kot da bi travnike pobelil sneg. Prebivalci teh krajev pripovedujejo pravljico o tem, kako je bog nekoč posvaril čebele, naj ne nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Niso ga ubogale. Zato je med v belih cvetkah zaklenil tako, da jim je ustvaril neprehodno bunčico v stebelcih pod cvetovi. Čebele so bile ukročene, zaklenjene narcise pa so, vsaj za domačine postale ključavnice. Golica je primerna za vse starosti in je zelo lep izlet za celo družino. Tura ni predolga, niti prezahtevna, ponuja pa čudovite razglede na polja cvetočih narcis.

Instagram