Zgornje Poljčane - Podboč – Boč – Dom na Boču – Formila – Zgornje Poljčane

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 27,5 km Vzpon: 1032 m

Si želiš videti na tone čemaža in devet strogo varovanih cvetlic z imenom velikonočnica, ki se jim slučajno tisti dan ni dalo odpreti, čeprav je bilo zunaj res toplo in sončno? J Bilo je res lepo, vendar na moje razočaranje velikonočnice ne rastejo v takšnih razsežnostih kot žafrani na Veliki planini. So redke cvetlice, ki rastejo samo na pobočju Boča in v okolici Ponikve, cvetijo pa le okoli velike noči. Velikonočnice so bile tudi razlog, da sva odšla na Boč. Tura je lepa, predvsem pa pot od planinskega doma naprej. Je nezahtevna in poučna, spust je panoramsko obarvan in poteka tudi med vinogradi, vseskozi pa ponuja lep razgled na Boč.

Izhodišče: 46.304572, 15.583847

Na avtocesti Ljubljana – Maribor sva izbrala izvoz Slovenske Konjice. Nato sva nadaljevala v smeri Poljčan. Cesta naju je peljala skozi Dražo vas, Žiče in Loče. V vasi Loče sva v krožišču nadaljevala naravnost v smeri Poljčan. Malo kasneje sva prispela do malo večjega križišča, kjer sva nadaljevala desno v smeri Zgornjih Poljčan. Prečila sva most čez reko Dravinjo, nato pa zavila levo v smeri pokopališča. Parkirala sva na parkirišču pred vežico.

Opis:
Začenši s kilometrom asfalta, nato pa široka makadamska cesta do vrha Boča. Pot se zložno vzpenja, vse skupaj je potrebno premagati dobrih 600 m nadmorske višine. Gozd je prvih nekaj kilometrov popolnoma prekrit s čemažem. Levo, desno, naprej in nazaj povsod čemaž. Ko sva prispela na vrh, sva si ogledala objekte atenskega stolpa, nato pa se podala na vrh 22 m visokega razglednega stolpa. Sledil je zanimivejši del poti. Spustila sva se do planinskega doma na Boču. Tam sva si tudi ogledala vijoličnega velikega kosmatinca. Velikonočnica z nežno vijoličnimi cvetovi in obilno porasla z dlačicami predstavlja simbol gore. Po prelepem bukovem gozdu sva se spustila do Partizanske bolnice, ki je bila ustanovljena proti koncu II. svetovne vojne. Nato pa še malo po gozdu in med vinogradi nazaj do izhodišča.

Zanimivosti v krajinskem parku Boča: Kraljevi vrelec mineralne vode, Galke (pečine, visoke do 70 m), Formila (kraška dolina s ponorno jamo), kraška jama Balunjača, črni topol na Boču (pri planinskem domu deblo z obsegom več kot 420 cm).

Višinski profil

 

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.