Bevče – Tuševo - Ramšak - Velunja peč

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 2,5 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 650 m

Velunja oz. Vilinja peč, ki so jo včasih imenovali tudi "vilinski most", je znana po pripovedi o vilah "zalih ženah", ki so plesale na mostu. V bližini v Povhovih pečeh je votlina, kjer so vile nekdaj prebivale. Notri so imele pet stolov in kamnito mizo, na kateri so tudi rajale. Nekoč je peljal neki kmet mimo te votline in ravno tam pokal z bičem. To je vile tako ujezilo, da so priletele nadenj in mu prevrnile voz. Mož je prestrašen zbežal z živino domov. Ko je drugi dan pogledal za vozom, je presenečen ugotovil, da voz zopet stoji. Vile so mu ga postavile zopet nazaj, ker so dobrega srca. Velunja peč je izredno lep naravni most, visok okoli 10 m in s tem eden večjih v Sloveniji. V njegovih stenah je voda izoblikovala 4 kraške jame, globoke od 11 do 30 m. Potok je pod mostom ustvaril 5- in 7- metrska slapova. Bajka pravi, da je izvir vode zdravilen, v njem pa se kopajo vile.

Izhodišče: 46.368283, 15.130488

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Žalec. Sledimo oznakam za Velenje - Dravograd. V Velenju pod Velenjskim gradom izberemo v krožišču prvi izvoz. Peljemo se skozi tunel nad katerim so ruševine Šaleškega gradu. V drugem križišču za tunelom zapustimo glavno cesto in parkiramo na parkirišču večjega trgovskega centra.

Opis:
Obkrožil sem tri vrhove v okolici Velenja - Dobrač, Radojč in Ramšakov vrh. Začetek je za  spremembo po asfaltni cesti. V naselju Lipje sem med hišami zavil ostro levo na gozdno cesto, kjer sem se povzpel do travnikov in mimo turistične kmetije Tuševo. Vozil sem mimo lepo urejenih kmetij in užival v pogledu na Šaleško dolino. Pri centru Veduna sem si napasel oči ob prelepem jezeru. Nadaljeval sem po makadamu do kmetije Osredčan. Vzpel sem se po gozdni cesti proti domačiji Ramšak, kjer sem na najbolj zahodni točki travnika zavil v gozd na pot, po kateri sem se spustil. Usmeril sem se proti turistični kmetiji Tuševo. Tukaj bodite pozorni na križišče pred kmetijo, na katerem morate zaviti desno na gozdno cesto. Po nekaj desetih metrih sem prišel na travnik, na katerem levo čezenj pelje slabo vidna pot, po kateri sem se odpravil tudi jaz. Na začetku je izgledalo, da ni primerna za kolo. Ko pa se zapeljemo v gozd, se pot razširi v gozdno cesto, ki nas popelje do Velunje peči. Čakal me je le še spust do območja bivšega Vegrada in nazaj do parkirišča. Turo lahko kombinirate s turo Travnato sleme Visoko.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Travnato sleme Visoko


11 junij 2019