Aktivnost: e-gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Planini Sleme in Medrje ležita v osrednjem območju Triglavskega narodnega parka, in sicer Sleme pod Rdečim robom, Medrje pa na gozdni jasi pod Visoč vrhom ob vznožju Velikega Stadorja na Tolminskem. Po obsegu pašnih površin sta eni izmed največjih planin v Julijskih Alpah, saj obsegata več kot 330 ha pašnikov. Planinski naselji so prvotno sestavljali sirarna in manjši hlevi, v katerih je prenočevala živina, nad njimi pa pastirji. V planinah so izdelovali sir tolminc v 5 do 6 kg težkih kolutih. Poleg tolminca so izdelovali še albuminsko skuto, včasih tudi maslo. Sir je bil namenjen prodaji, skuta pa domačemu prehranjevanju.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

Mesto Nova Gorica z okoliško razgibano pokrajino, kjer se ravnine in rečne doline obdajajo z gričevnatim in gorskim svetom, ponuja zanimive izletniške točke, naravne zanimivosti in gorsko kolesarjenje Nad mestom se dvigata  sosednja hriba Škabrijel in Sveta Gora. Oba vrhova sta priljubljena med gorskimi kolesarji. Na območju je zarisanih več kolesarskih poti, ki so dostopne vse leto in primerne za gorske kolesarje z nekaj izkušnjami. Pripeljale te bodo do obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter navdušile s čudovitimi razgledi.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Po parih kilometrih prestopimo slovensko-italijansko mejo in se zapeljemo po zamejskem Krasu. Vozimo po razglednih poteh, ki nam nudijo čudovit razgled na Tržaški zaliv. ​Približno na polovici poti se pri svetišču na Vejni/Monte Grisa obrnemo in se po notranjosti, skozi Opčine, gozd in čez gmajno vrnemo na izhodišče. Kras nam s svojo raznolikostjo in razgibanostjo terena nudi neomejeno možnosti kolesarjenja izven prometnih cest. Množičnost stezic, makadamskih poti in gozdnih cest se zdi kot pravi labirint po katerem raziskujemo zanimivosti te kamnite pokrajine.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Kraški rob je za gorsko kolesarjenje zelo privlačen, zato se vedno in vedno vračam. Kolesarimo lahko tudi pozimi, če le ni prehuda burja. A spomladi je še bolje. Težko prehoden Kraški rob je nekakšna naravna ovira in zato logična izbira za gradnjo utrdb. Obrambno linijo so tam postavili že Rimljani. Ostanki srednjeveških utrdb so še danes vidni visoko nad Črnim Kalom in Podpečjo. Grad Socerb, ki stoji tik ob meji z Italijo, na vzhodni strani oklepa obrambni zid, na ostalih straneh pa ga varujejo prepadne stene. Danes je v gradu restavracija. 300 metrov vzhodno od gradu v borovem gozdičku se nahaja Sveta jama. Jama je edina podzemna cerkev pri nas. Njeni prostori so globoki 44 metrov in dolgi 200 metrov. V njej naj bi, kot smo že omenili, po številnih ljudskih izročilih skoraj dve leti živel mučenik sveti Socerb, ki je prestopil v krščanstvo. Iz vhodne dvorane vodijo stopnice levo mimo podrtih kapnikov do vinske kleti, ki jo je dal urediti grof Petač (Petazzi), eden od lastnikov socerbskega gradu. Po ljudskem izročilu se mu je vino takoj skisalo, ker se ga ni spodobilo hraniti na tako svetem kraju. Raziskovalci so se od nekdanje kleti spustili še 20 metrov nižje, po breznu, ki ga omenja zgodba. Na dnu jame so naleteli na potok, o hudobi pa za zdaj ni sledu.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka

Kras je poseben svet. Svet rdeče zemlje in rdečega vina, svet kamna in vode, svet vetra in sobivanja z naravo, svet zgodovine in svet neizmerne kulturne in naravne dediščine Slovenije. Geografsko gledano je planota Kras področje med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini. Za nas je najlepše Kras obiskati spomladi, ko kamen »zacveti« in ga obrusijo cvetovi vrtnic, vasice pa obkrožijo polja maka in ostalih cvetlic ter rdeče češnje in pisani čebelnjaki.  Kras je prepreden s potkami, ki nimajo skoraj nobene zveze z makadamskimi cestami. Teh je na tem izletu za vzorec, več pa je travnatih ali skalnatih kolovozov, ki kostem ne prizanašajo. Sestopati ni treba zaradi drugega kot morda pomanjkanja moči, če le obvladate osnove vožnje.

Add a comment