Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Dolenjska Zahtevnost: težka

Tudi Suha krajina ima svoj Triglav, 888 metrov visok hrib po imenu Sveti Peter. Nekoč je tu stala podružnična cerkev sv. Petra. V pisnih virih je omenjena v drugi polovici 15. stoletja in je bila v času turških vpadov ena izmed signalnih postaj. Aprila 1945 so jo minirali partizani. Danes stoji tam blizu manjše planinsko zavetišče. Nekaj korakov stran pa se lahko po lest­vah vzpnemo še na trinadstropni razgledni stolp. Z vrha vodi trail 888 in je do žage na izhodišču v celoti izkopan in izgrajen, kar pomeni, da za spust ni uporabljena planinska ali kaka druga pot.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! Po grebenu od Žbevnice do Goliča poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot. Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

V letu 2020 so v Rabcu nadaljevali s širitvijo kolesarskega parka na bližnji hrib Standar. Zgradili so nove poti, ki ponujajo kolesarjenje z 474 m nadmorske višine. Kolesarski park Rabac ima zdaj 14 stez v skupni dolžini več kot 25 kilometrov in spretnostni park. V prihodnosti naj bi se park razširil, medtem ko se na vrhu Standarda predvideva razvoj pustolovskega centra z restavracijo, zip linijami in pustolovskim parkom. Edinstvena infrastruktura v tej regiji privablja gorske kolesarje iz širše regije. V sklopu parka kolesarski center z delavnico in trgovino. Rabac je ena od redkih destinacij, ki omogoča kolesarjenje tudi v zimskem času.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka

Planota Pokljuka je prekrita s prostranimi smrekovimi gozdovi, gozdne površine pa prekinjajo posamezne planine, na katerih se v poletnem času pase živina. Pokljuka je bila nekdaj poraščena z bukovo-jelovim gozdom in alpsko smreko. Pred okoli 200 leti so ta gozd izsekali in iz lesa kuhali oglje za mnoge fužine v Bohinju. Pri kasnejšemu obnavljanju gozda so dajali prednost predvsem smreki, ki je postopoma povsem prevladala. Zdaj prevladujejo smrekovi gozdovi in pašniki, površje pa prepredajo tudi skrita brezna, vrtače in manjše doline.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka

Vrh Bače je visok 1273 m in se dviguje nad vasjo Podbrdo. Leži točno na meji z Gorenjsko. Hrib ima tudi nekaj vojaške zgodovine in še danes so ohranjeni rovi iz tistega časa. Na vrhu je postavljena koča, razgled pa nam seže na sosednje vrhove. Tu je nekdaj potekala glavna tovorna pot, ki so jo premagovali s konji in peš. Ko je bila leta 1906 dokončana bohinjska železniška proga s predorom, se je promet prestavil tja, gorske poti pa so ostale v uporabi gozdarjem, planincem in vse bolj tudi gorskim kolesarjem.

Add a comment