Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka

V Posočju so grebeni, slemena in vrhovi prepredeni z vojaškimi cestami in potmi. Ko so komaj potihnili topovi s soških bitk, so se po strminah Berebice podali vojaki Alpinci ter nasproti sedla Starega Utra, pod goro Na Glavah, našli prostor, ki je nasproti prelaza Vršič. Na goro so zgradili cesto, dolgo deset kilometrov, ki se vzpne tisoč višinskih metrov. Utrdili so jo po vseh predpisih, uredili odvodnjavanje in gor privlekli topove, s katerimi bi se spopadli, če bi bilo potrebno. Cesta se je ohranila do danes v celoti, le pod sedlom je nastal manjši vdor. Devet kilometrov ceste je še zdaj prevoznih s terenskim vozilom ali z gorskim kolesom, ki brez vzdrževanja kljubuje vremenu že devet desetletij.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka

V letu 2020 so v Rabcu nadaljevali s širitvijo kolesarskega parka na bližnji hrib Standar. Zgradili so nove poti, ki ponujajo kolesarjenje z 474 m nadmorske višine. Kolesarski park Rabac ima zdaj 14 stez v skupni dolžini več kot 25 kilometrov in spretnostni park. V prihodnosti naj bi se park razširil, medtem ko se na vrhu Standarda predvideva razvoj pustolovskega centra z restavracijo, zip linijami in pustolovskim parkom. Edinstvena infrastruktura v tej regiji privablja gorske kolesarje iz širše regije. V sklopu parka kolesarski center z delavnico in trgovino. Rabac je ena od redkih destinacij, ki omogoča kolesarjenje tudi v zimskem času.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka

Gora Oljka s 733 m nadmorske višine leži na severovzhodnem robu Spodnje Savinjske doline. »Savinjska Šmarna gora« je dobro vidna z vseh strani Savinjske doline, hkrati pa odlična razgledna točka, ki nudi izreden pogled na Savinjsko in Celjsko dolino, del Posavskega hribovja, na severu pa na Peco in Uršljo goro. Na vrhu je impozantna dvostolpna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena med letoma 1754 in 1757. Sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče. Hrib je prvič omenjen kot Križna gora leta 1234, po zaselku, ki se razprostira po vsem vzhodnem pobočju, pa so ga imenovali tudi Dobrič. Delno po asfaltni in delno po makadamski poti je do planinskega doma pod vrhom mogoč tudi dostop s kolesom.

Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Notranjska Zahtevnost: težka

Kraji na Pivškem skrivajo mnogo zgodbic in legend. Pod Sveto Trojico je stala vas, kjer naj bi živel Martin Krpan, slavni vseslovenski junak v povesti pisatelja Frana Levstika. Na razglednem vrhu je že v davnem 17. stoletju stala manjša cerkvica, ki je propadla na prehodu med 18. in 19. stoletjem. Pred desetletjem pa so jo ponovno obnovili in uredili, zato dokaj opazno izstopa nad Sevskim gozdom ob Nanoški planoti. Sveta Trojica je priljubljena pohodniška točka Pivčanov in obiskovalcev teh krajev. Je eden lepših naravnih biserov, ki privablja obiskovalce iz cele Slovenije in tudi iz tujine. Ob  lepem vremenu bo tvoj trud nagrajen s prijetnim razgledom na bližnje vrhove in vasi, morda pa bo segel vse do morja. Gol in le s travo porasel vrh Svete Trojice spominja na seneno kopico ali “lonico”, kot se je nekoč hrib tudi imenoval. Odkar so na vrhu sezidali romarsko cerkev Svete Trojice se je prijelo ime Sveta Trojica.
Add a comment

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka

V Domžalah in okolici imajo res čudovite kolesarske poti, na katere še pomislil nisem. Tudi za malo bolj zahtevne ljubitelje gorskega kolesarjenja. Pokrajina ima številne hribčke, ki jih je vredno obiskati. Preko njih poteka tudi Domžalska pot spominov, ki obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke. Pot, ki smo jo prevozili ima dva težja vzpona, če ju ne premagaš na kolesu pa ju sigurno ob kolesu. Osvojili smo tudi vrh Murovice, kjer stoji zvonček želja. Prevožena pot ima vsake podlage po nekaj, največ pa je enoslednic zaradi kateri smo prišli.

Add a comment