Mačkin Kot – Pastirski dom – Lepenatka – Pastirski dom – Mačkin Kot

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 826 m

Kaj je najboljše pri Lepenatki? Za mene to, da lahko spiš do osmih, greš na vrh, odsmučaš in si že ob treh na kosilu. Je fina tura, kondicijsko ne preveč zahtevna, na vrhu je lep razgled, navzdol pa preživiš brez večjega rodea.

Izhodišče: 46.293360, 14.734973

V Gornjem Gradu sva zavila proti Kamniku (cesta proti Črnivcu). Po dobrih petih kilometrih sva zavila desno za Šmiklavž, Gornji dol (tam je tudi z rumeno tablo označena Pot čez Mačkin Kot). Nato mimo parih kmetij, parkirala sva od odcepa točno 2,2 km, takoj za mostom. Lahko bi šla še višje, a ker je bila splužena le cesta, ni bilo prostora za parkiranje. Ampak navsezadnje priporočava točno to lokacijo za izhodišče, tako lahko izkoristite še zadnjo strmino za smučanje, ki je bila v najinih razmerah v bistvu najboljša.

Opis:
Mimo kmetije, ki ima prijaznega psa in dva čebelnjaka, čez potok in čez zasnežen travnik proti naslednji kmetiji. Nato čez cesto v gozd. Sledi gozdna vlaka do pastirskega doma. Nato pa po grebenu do vrha. Vrh je položen, s povsem nezahtevnim dostopom. Z vrha se vidi sosednji Veliki Rogatec, vrhovi Kamniško Savinjskih Alp, Menina planina, Velika planina in Dleskovškova planota. Midva sva imela zelo spremenljivo vreme z veliko oblačnosti. Vse te vrhove nama je uspelo videti, ampak za zelo kratek čas. Smuka navzdol lahko rečem, da je prijetna. Zame kot začetnika je vsaka zahtevna, ampak ta sodi na moji lestvici zahtevnosti med malo manj zahtevne. Izkušeni turni smučar bi verjetno rekel, da je enostavna, ponuja veliko lepih zavojčkov čez travnike, krajši del po gozdu pa predstavlja malo bolj drzen spust.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.