Jarovca - Monte Lanaro - Voglje

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Furlanija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 815 m

Volnik ali italijansko Monte Lanaro je razgledni hrib z manjšim stolpom, s katerega se odpre širok razgled na vse strani neba. Najdete ga tik ob meji z Italijo nad Tržaškim zalivom in Krasom. Pogled najprej pritegne visok rob Trnovskega gozda in Čavna, ki se podaljša vse do Nanoške planote. Ob zelo lepem vremenu pa so dobro videni tudi Julijci in Dolomiti. V neposredni bližini je slikovita vas Pliskovica, ki je dobrih deset kilometrov oddaljena od Sežane. Pliskovico so pastirji, ki naj bi pred stoletji prvi naselili te kraje, enako živahne ovce in koze imenovali Pliska. Tako naj bi ptice in ovce dale ime vasi, ki je danes ena večjih sredi prostrane kraške planote. Okoli vasi so prostrani vinogradi iz katerega grozdja pridelajo prvovrstno vino teran. Na koncu ture priporočam v domačo gostilno na pršut in kozarec terana.

Izhodišče: 45.765753, 13.806390

Avtocesto Ljubljana - Sežana zapustim na izvozu Sežana - vzhod in nadaljujemo v smeri Dutovlje – Krajna vas, kjer poiščem primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Za izhodišče izberem Krajno vas. Nadaljujem proti Pliskovici in Jarovci. Na poti si od blizu ogledam zaraščeno staro karavlo. Na vrhu Jarovce ni nič posebnega, razen antene in kontejnerja. Je pa dober občutek ko prideš na vrh. Z Jarovce sem iskal pot, ki je ni bilo ampak se mi je vseeno uspelo priključiti poti, ki me je potem pripeljala na Volnik. Na vrhu Volnika je mini razgledna ploščad z opisi hribov in nekaj učnih tabel o pticah ujedah, ki živijo na tem območju. Z nizkega razglednega stolpa, na katerega so pritrjeni opisi ujed, nam pogled odplava čez kraške vasi do Trstelja, Svete Gore, Triglava in Trnovskega gozda. Na severovzhodu vidimo Nanos, na jugovzhodu Vremščico, Slavnik in Snežnik, na jugozahodu se svetlika morje, po katerem počasi drsijo tovorne ladje. Vmes pa je nešteto zanimivih podrobnosti, med katerimi bi se lahko sprehajali ves dan. Spustim se po strmi vlaki proti in se nekaj čas vozim po italijanski strani. Mejo prečkam pri karavli, ki jo stežka najdem. Prav tako sem iskal prehod (na zemljevidu vse lepo), kjer je vse zaraščeno, brez GPS naprave bi bilo težje. Nadaljujem čez Voglje in se čez Prelovec spustim proti železnici. Do izhodišča zajaham cesto Marije Terezije, ki se je prvotno imenovala semenjska pot. Bila je prometna trgovska pot, ki je povezovala kraške vasi in skrajšala pot do Trsta. Po njej so ljudje vozili živino na vaške sejme ter hrastovo hlodovino v tržaško pristanišče.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019