Passo della Vallaccia – Arnoga - Passo Foscagno

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 9 h Dolžina: 50 km Vzpon: 1623 m

Livigno se nahaja na severu Italije, stisnjen med Avstrijo in Švico, in obdan z mogočnimi tritisočaki. Mesto leži na višini 1.800 metrov v 12 kilometrov dolgi dolini. Tu sta kar 2 bikeparka in vsa potrebna dodatna infrastruktura ter spremljevalne dejavnosti od izposoje opreme, dogodkov itd. Mesto ima poseben davčni status kot brezcarinsko območje. Ni DDV-ja. Ta status ima zaradi dostopnosti in večstoletna zgodovina revščine v regiji. Daleč od tega, kar lahko mesto ponudi sedaj. Livigno spada med elitno družbo destinacij vse vrste kolesarjenja. Življenje v mestu je drago, kar se pa tiče trgovin je pa ravno nasprotno.

Izhodišče: 46.528111, 10.127528

V smeri Celje – Dravograd – Griffen - Celovec – Beljak – Bolzano – Prelaz Stelvio – Livigno.


Opis:
Z mesta do spodnje postaje gondole Mottolino in od tam po asfaltu do sedla Eira. Sledi krajši spust do vstopa v dolino Vallaccia. Skozi dolino sledi enakomeren vzpon. Sledimo mulatjeri skozi široko in zeleno dolino pašnikov. Mulatjera preide v pot, ki nas vodi do sedla Passo della Vallaccia (2614m). Pot je strma, zato nam ne preostane nič drugega, kot da potiskamo kolesa. Začetek spusta je prav tako strm, a ga z nekaj truda tudi zvozimo. Pot nas pelje mimo alpskih jezer in postane normalno prevozna šele pri koči Baita del Pastore (2352m). Tu se začne makadamska cesta in pripelje do ceste Val Viola. Nato se vzpnemo na prelaz Foscagno (2291m), od koder se spustimo proti dolini Foscagno in ob hudourniku Vallaccia do jezera Livigno. Ob jezeru se vrnemo na izhodišče.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Passo di Alpisella...


24 december 2021
Monte della Neve


24 maj 2022
Val Federia


14 januar 2022