Povden - Krekova koča na Ratitovcu - Gladki vrh - Altemaver - Razor

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 815 m

Tura ima svoje pluse: je kratka, nezahtevna in po želji krožna. Na vrhu te čaka lep razgled in koča, ki je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Ne vzame ti celega dneva - do vrha je 600 m višinske razlike, ki jih lahko premagaš v dobri uri in pol. Je zelo priljubljena destinacija, kot nekakšna Šmarna Gora. Malo bolj zahtevna in s svojo specialiteto - tukaj namesto mišk kraljujejo flancati. Sama pot do vrha ne očara preveč – večinoma poteka po temnem gozdu, razgled se odpre šele malo pod vrhom.

Izhodišče: 46.227453, 14.113653

V Škofji Loki sva z vožnjo nadaljevala proti Železnikom. V Železnikih sva v križišču, kjer se cesta odcepi proti Ratitovcu in Prtovču, zavila desno. Nekoliko za trgovino Mercator sva zopet zavila desno v smeri Podlonk in Prtovča. Ta cesta se strmo vzpenja kar nekaj kilometrov, vse do parkirišča pri cerkvi na Prtovču.

Opis:
Da bi si naredila turo bolj razgibano, sva se odločila za krožno pot. Na vrh sva se vzpela po levi strani, vrnila pa po desni. Leva pot je strmejša in ima en izpostavljen, a z jeklenicami zavarovan del. Desna je položnejša in bolj priljubljena med planinci. Zaradi snega sva za spust izbrala desno stran, seveda v želji, da bi nama manj drselo. Če imate »veriga dereze« jih trenutno zelo priporočava. Obe poti vodita pretežni del po gozdu in sta precej nerazgledni. Razgleden postane šele zadnji del poti, ki poteka preko pašnikov. Na vrhu je Krekova koča. V bližini pa sta dva vrhova. Gladki vrh (1667 m) je oddaljen le 2 minuti od koče, vrh Altemaver (1679 m) pa 15 minut. Ker je vrh Ratitovca povsem gol, se razgledi odpirajo daleč na vse strani neba, tudi proti Pokljuki, Triglavu, Bohinjskim goram in Karavankam.

Višinski profil

Relive 'Ratitovec'

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Zapeljivi greben Begznjščice


6 marec 2019
Pred mogočno kuliso...


21 februar 2019
Prvič na Palec


6 januar 2019