Jenkova planina - Goli veh - Jenkova planina

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 842 m

Goli vrh naj bi bil eden najlepših razglednih vrhov na Jezerskem. Na eni strani imamo najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp dobesedno pred nosom, na drugi strani pa nam pogled seže vse do Triglava. Je prijetna zimska tura, ki poteka večinoma po gozdu. Na Jenkovi planini, preko katere nas vodi pot, se skriva čudovito ohranjena in obnovljena pastirska koča. Pot je vseskozi označena s planinskimi markacijami. Goli vrh  je gosto poraščen in gol le na samem vrhu.

Izhodišče: 46.394362, 14.528075

Pozimi je s slovenske strani edini dostop, zaradi zaprtega mejnega prehoda na Pavličem sedlu, čez Preddvor. Sledimo oznakam za Zg. Jezersko in se mimo Planšarskega jezera zapeljemo v Ravensko kočno do kmetije Ancelj, kjer lahko parkiramo avto (parkirišče 1). Cesta od tu naprej je poledenela in je zaradi tega tudi zaprta.

Opis:
S parkirišča 1 je najprej sledila hoja po poledeneli cesti vse do parkirišča 2 v Ravenski Kočni. Do sem se lahko v poletni sezoni pripelješ. V gozd sem zavil levo povsem na začetku travnika, kjer se nahaja Gorniški center Dava Karničarja. Ja, to je tisti Davo, ki je prvi smučal z Mont Everesta. Na Prešernov dan se je v koči na Ratitovcu, pri sosednji mizi,govorilo o Davu Karničarju. Po novem naj bi imel »manj časa za gore«. Na poti sem srečal starejšo gospo, s katero sem izmenjal nekaj besed. Povedala mi je, da gre le do Jenkove planine. Pot se v gozdu začne strmo vzpenjati. Na začetku je bila poledenela, zato priporočam manjše dereze. Ko je pot postala položnejša, sem lahko stopil na shojen sneg in pospešil korak. Nekje na polovici poti do Jenkove planine stoji manjši križ. Ta informacija je bolj za orientacijo. Prvi pravi pogled se odpre šele na Jenkovi planini, kjer so me tudi sončni žarki toplo pogreli. Na planini sem se ustavil pri pastirski koči, kjer sem popijl čaj, malo poslikal in jo odrinil naprej. Srečal sem prve pohodnike, ki so se že vračali z vrha. Kmalu zatem sem bil tudi jaz na vrhu. Čisto sam sem užival v pogledu na bližino Kamniško-Savinjskih vršacev. Ko sem se obrnil na drugo stran, mi je pogled segal vse do Triglava. Oblaki so izginili, veter se je umiril in ostal sem samo jaz in ta prečudovita narava. V glavi mi je govorilo, nikamor se ti ne mudi! Tako je bilo prijetno in lepo. Naenkrat se je na vrhu pojavil majhen terier. To je pomenilo, da pride še nekdo. Zame je bil čas za odhod nazaj. S težkim srcem sem zapustil vrh in izginil v gozdu. Spust je bil veliko hitrejši. Po 15 min sem bil že na Jenkovi planini. V mislih sem imel, da bi se na planini še enkrat ustavil, a sem si premislil. S hitrim korakom sem jo ucvrl proti dolini. Srečal sem še nekaj pohodnikov, ki gredo proti vrhu. V dolino je posijalo sonce in počasi odtajalo led. Ledena cesta je tako postala še bolj spolzka, zato sem moral zelo paziti na svoj korak.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Zapeljivi greben Begznjščice


6 marec 2019
Ratitovec na Prešernov dan


10 februar 2019
Prvič na Palec


6 januar 2019