Pusti rovt - Sedlo Suha - Mala Golica - Pusti rovt

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 8,5 km Vzpon: 442 m

Njen vrhnji del je poraščen s travo in zato tudi zelo razgleden. Golico je najlepše obiskati konec maja ali v začetku junija, ko se razcvetijo številne bele narcise, domačini jim pravijo ključavnice. Videti je, kot da bi travnike pobelil sneg. Prebivalci teh krajev pripovedujejo pravljico o tem, kako je bog nekoč posvaril čebele, naj ne nabirajo medu ob nedeljah in praznikih. Niso ga ubogale. Zato je med v belih cvetkah zaklenil tako, da jim je ustvaril neprehodno bunčico v stebelcih pod cvetovi. Čebele so bile ukročene, zaklenjene narcise pa so, vsaj za domačine postale ključavnice. Golica je primerna za vse starosti in je zelo lep izlet za celo družino. Tura ni predolga, niti prezahtevna, ponuja pa čudovite razglede na polja cvetočih narcis.

Izhodišče: 46.469918, 14.083941

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberite prvi izvoz za Jesenice (Lipce). Sredi Jesenic se usmerite proti Javorniškemu Rovtu, tja vas usmeri tudi tabla ob poti. Po 7 kilometrih boste prispeli na sedlo Križovec, kjer lahko parkirate.

Opis:
Na Golico vodi več poti, vse so iz Jeseniške strani. Midva sva tokrat izbrala za izhodišče sedlo Križovec. Od Križovca sva nadaljevala po cesti v smeri Pustega Rovta. Po 20 minutah hoje sva prispela na planino do pastirske koče na Pustem Rovtu, kjer se pasejo krave. Od pastirske koče sva nadaljevala po cesti, mimo razpotja (Sedlo Kočna in Struška) do sedla Suha. V nekaj korakih sva stopila na mejni greben in se začnela strmo vzpenjat po travnatem grebenu. Z višino so se nama odpirali vedno lepši razgledi na Julijce in bližnje vrhove Karavank. Občudovala sva pobeljena travnata pobočja Golice, na daleč je izgledalo kot da bi jih pobelil sneg. Na vrhu Male Golice, ki je bil tudi najin cilj, sva si vzela čas za malico. V objemu številnih narcis sva naredila kopico posnetkov. Pod vrhom sva srečala tudi pastirja z veliko čredo krav. Vprašala sva ga ali so krave kaj nevarne. Odvrnil nama je: »Krave so prijazne živali, ki nam dajejo mleko«. Imejte radi živali in imeli boste rajši tudi ljudi.

Tura je res kratka, lahko jo kombinirate z obiskom koče na Golici in z vzponom na vrh Golice.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Zapeljivi greben Begznjščice


6 marec 2019
Pred mogočno kuliso...


21 februar 2019
Prvič na Palec


6 januar 2019