Križan - Šesernikova kapelica - Uršlja gora - Šesernikova kapelica - Križan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 1/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 11,8 km Vzpon: 926 m

Njena osamljena lega ponuja prvovrsten razgled po vsej Koroški pa do Kamniško-Savinjskih Alp. Na vrhu ima najvišje ležečo cerkev v Sloveniji, planinski dom in televizijski oddajnik. Ime Plešivec je dobila po sivem apnenčastem vrhu, ki iz doline zgleda kot pleša, ime Uršlja gora pa po cerkvi Sv. Uršule.

Izhodišče: 46.459705, 14.961302

Iz Šoštanja sva se odpeljala proti Zavodnjem, nato pa nadaljevala proti prelazu Sleme. Na prelazu sva se spustila proti Črni na Koroškem. Po 200 m od vrha sva zavila pri kažipotu za Uršljo goro desno na makadamsko cesto. Sledila sva ji približno 1.500 m, nato sva prispela do Ciganije, kjer se desno odcepi slabša makadamska cesta proti domačiji Križan. Midva včasih parkirava pri Ciganiji, včasih pri Križanu, tokrat pa sva pri lovski koči, ki je nekje na polovici med Ciganijo in Križanom. Cesta je bila poledenela, do Križana pa je kratek dokaj strm spust, kateremu sva se hotela z avtom izogniti. Od Ciganije do Križana je približno 45 min lahkotne, a dolgočasne hoje.

Opis:
Pot ni dolga, je pa na nekaterih delih precej strma. Navzgor sva hodila po označeni planinski poti, vmes pa sva zaradi podrtih dreves označeno pot malo obšla. Pri odcepu za zimsko pot nisva zavila desno, ampak sva nadaljevala po planinski poti naravnost oziroma rahlo v levo. Pot naju je pripeljala do cerkve. Po dobrih 5 min nadaljnje hoje sva prispela na vrh, na katerem stoji velik križ. Z vrha je lep razgled, posebej dobro se vidi Peca, Ojstrica in Raduha. Nato sva šla nazaj do planinskega doma, ki je bil sicer zaprt. Zaradi lepega sončnega vremena pa je bilo posedanje na klopci pred domom prav prijetno. Nazaj sva šla najprej po planinski poti do ceste in nato nadaljevala po zasneženi makadamski cesti do Šesernikove kapelice. Ta pot je zelo prijetna za hojo, položnejša od tiste navzgor. Od kapelice naprej pa sva nadaljevala po isti poti kot navzgor.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čofatijev vrh...


20 januar 2019
Labirint na Olševo...


21 december 2018
Uršlja gora (Plešivec)


21 december 2017