Železna Kapla – Kurnikovo sedlo – Kapelska koča - Ojstrc – Sedlo Počula - Železna Kapla

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: A - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 8 h Dolžina: 31,8 km Vzpon: 1623 m

Ojstrc (Hochobir) je najvišji vrh manjšega pogorja imenovanega Obir. Nahaja se na avstrijski strani Karavank, zahodno od Železne Kaple in je kolesarjem eden od lažje dostopnih dvatisočakov. Tura je zaradi dolžine in višinske razlike zelo naporna, vendar pa nas za nagrado čaka čudovit in dolg spust.

Izhodišče: 46.488269, 14.589081

Iz Velenja sva se odpravila v smeri Slovenj Gradca. Nadaljevala sva čez Prevalje proti mejnemu prehodu Holmec. Ne pozabite na dokumente za prečkanje meje. Po prečkanju meje sva sledila oznakam za Železno Kaplo (Bad Eisenkappel). Parkirala sva na makadamskem parkirišču zraven supermarketa, možno pa je tudi parkiranje na parkirišču trgovine. Nazaj sva se odpravila čez Pavličevo sedlo mimo Logarske doline.

Opis:
Začetek poti naju je vodila po dolini Obirskega potoka, kjer sva po 2500 m zapustila glavno cesto in zavila desno v hrib. Ta cesta naju je pripeljala vse do planinske Kapelske koče (Eisenkappler Hütte). Kolesarjenje po asfaltni cesti je na začetku dokaj nezanimivo, vendar pa je pozneje poplačano. Pogled na pokrajino se odpre šele na koči. Od koče sva nadaljevala po makadamski cesti, ki hitro preide v gozdno cesto. Cesta vodi do sedla, kjer se priključi planinski poti. Planinska pot je deloma vozna, večino časa pa je potrebno kolo potiskati do vrha. To traja približno eno uro. Spust se prične malo pod vrhom po isti poti do sedla, tam pa sva zavila levo. Začetek je malo strm, nato pa je sama uživancija do mesta, kjer sva pustila avto. Zaradi dolgega vzpona in spusta (ta je trajal 2 uri) je potrebna dobra kondicijska pripravljenost.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.