Naggl – Jadersdorfer Ochsenalm – Naggler Alm

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: A - Koroška Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6 h Dolžina: 26 km Vzpon: 758 m

V naravnem parku Weissensee gorski kolesarji pridemo na svoj račun. Tu je preko 100 km označenih gorsko kolesarskih poti s priključki na 650 kilometrov gorsko kolesarske mreže, ki nas vabi na kolesarjenje v tem naravnem raju. Z obale jezera Weissensee v svet okoliških gora vodi 11 gorsko kolesarskih poti različnih zahtevnostnih stopenj. Na planini Naggler Alm je tehnični poligon, kjer lahko izboljšaš svojo tehniko vožnje. Nato pa se lahko spustiš po enoslednicah MTB parka Weissensee vse do jezera. Pot te pelje čez korenine, ovinke, lesene mostove in ponuja spektakularne gorske razglede. Za vse tiste, ki ne marate vzponov, te na vrh lahko pripelje sedežnica.

Izhodišče: 46.719885, 13.261030

Iz Velenja sva se odpravila čez Slovenj Gradec in Dravograd. Ne pozabite na dokumente za prečkanje meje na mejnem prehodu Vič. Po prečkanju meje sva sledila oznakam za Grebinj/Griffen, kjer sva zapeljala na avtocesto. Sledila sva oznakam za Celovec/Klagenfurt, Beljak/Villach in v Podkluštru/Gailitz zapustila avtocesto. Sledilo je še slabih 50km vožnje po regionalnih/lokalnih cestah do Weissensee. Najino izhodišče je bil kamp Muller, kjer sva kampirala.

Opis:
Po makadamski poti se ob jezeru se odpeljeva proti naselju Techendorf in Naggl in kmalu za teniškimi igrišči „pension Sonnenhof“ zavijeva desno na gozdno cesto. Zelo ovinkasta cesta naju vodi do razpotja (Kohlröslhütte - Naggler alm), kjer zavijeva za Kohlröslhütte in se ustaviva na alpskem pašniku Jadersdorfer Ochsenalm. Tu si vzameva čas za počitek in si privoščiva kislo mleko za osvežitev. Malo višje je še koča Kohlröslhütte (1.538 m) za katero se nisva odločila. Od tu gre samo navzdol do planine Naggler Alm (1.324 m), kjer je prav tako postojanka za počitek. Malo se osveživa in nastavljava sončnim žarkom. Na planini Naggler Alm je tehnični poligon, po katerem se spustiva do MTB parka Weissensee. Pot te pelje čez korenine, ovinke, lesene mostove in ponuja spektakularne poglede na gore. Proti koncu pot zapusti gozd. Na koncu naju čaka majhen tehniški park z leseno gugalnico in drugimi ovirami, ki vabijo k igri in vadbi. Za vse tiste, ki ne marate vzponov, te na vrh lahko pripelje sedežnica. V kamp se vrneva po poti ob jezeru.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.