Praditz – Alm hinterm Brunn – Hochtraten – Praditz

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: A - Koroška Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 22 km Vzpon: 853 m

Od začetka maja lahko kot gorski kolesar, poleti na južni strani Alp uživaš v edinstveni kombinaciji kolesarjenja in kopanja s čudovitim panoramskim pogledom na jezero Weissensee. Čudovite gore in obmorska jezerska okolica te navduši s čudovito pokrajino in široko paleto gorskih kolesarskih izletov. Pogled včasih spominja na Karibe, turkizna voda in bel pesek. Kljub temu pa te nenehno opozarja na to, kaj te čaka kot nagrado za ves trud. 11 gorskih kolesarskih poti v skupni dolžini 150 km in vseh težavnostnih stopnjah vodi naravnost od obale najčistejšega jezera v Alpah v bližnje gore.

Izhodišče: 46.719885, 13.261030

Iz Velenja sva se odpravila čez Slovenj Gradec in Dravograd. Ne pozabite na dokumente za prečkanje meje na mejnem prehodu Vič. Po prečkanju meje sva sledila oznakam za Grebinj/Griffen, kjer sva zapeljala na avtocesto. Sledila sva oznakam za Celovec/Klagenfurt, Beljak/Villach in v Podkluštru/Gailitz zapustila avtocesto. Sledilo je še slabih 50km vožnje po regionalnih/lokalnih cestah do Weissensee. Najino izhodišče je bil kamp Muller, kjer sva kampirala.

Opis:
Po makadamski poti se ob jezeru se odpeljem proti naselju Techendorf, kjer zavijem na levo čez most. Tu sledi kratek del asfalta skozi vas, ki se nato odcepi levo po gozdni poti navzgor do Alm hinterm Brunn. Ta del je najbolj naporen, še posebej, ker tukaj sije močno sonce. Zato pa lep razgled na jezero. Na Alm hinterm Brunn me pričakata sončna terasa in senčni vrt. Domače jedi pripravljajo na štedilniku na drva in kuhajo večinoma z izdelki lokalnih kmetov. Nadaljujem po hribu navzgor vse do kamiona, kjer nalagajo les in se ustavim. Iščem kje bi lahko našel prostor da ga obidem a nisem imel sreče. Moral sem čakati skoraj celo uro, da sem lahko nadaljeval pot. Še nekaj ovinkov in sem na grebenu mimo vrha Plentelitz. Po planinski poti nadaljujem proti vrhu Hochtraten. Vmes se moram spustiti na sedlo. Z vrha Hochtraten je zelo lepa enoslednica proti zahodu cca. 3km. Priključim se na gozdno cesto, ki me pelje nad »Belim zidom« impresivnim skalnim  tvorbam s pogledom na jezero. Ko se pripeljem  v dolino se ob jezeru odpeljem nazaj v kamp.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.