Rabac – Labin – Zaliv Prklog – Zaliv Remac - Rabac

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: HR - Istra Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 19,1 km Vzpon: 516 m

Tale je bolj uživaška, kot pa ena resna kolesarska tura. Pot gre mimo starega dela mesta Labin, ki je za naju obvezna postojanka za kavo in palačinke s figami. Nato pa te popelje čisto do obale. Na kratkih odsekih je pot čisto ozka, kjer preči zalive pa je skalnata. Tako se je potrebno na teh mestih sprehoditi s kolesom v roki. Se sliši zahtevno? Mogoče, ampak v resnici ni. Začne in konča se v Rabcu. In na koncu te seveda čaka zaslužen skok v vodo. Saj sem rekla, da je uživaška.

Izhodišče: 45.079991, 14.152755

Kamp v Rabcu (Ljubljana – Postojna – Črni Kal – Buzet – Labin – Rabac).

Iz kampa smo se najprej popeljali dober kilometer čisto ob morju, nato pa smo se povzpeli do starega mesta Labina. Ta del poti potek po asfaltu, klanec pa je kar dolg in dokaj strm. Staro mesto Labin zgleda kot Piran ali pa katerokoli drugo staro obmorsko mesto – ozke kamnite ulice, hiše tesno stisnjene druga k drugi. Stopničasto se dvigajo navkreber, z lepimi barvami fasad. Lepo se je peljati po teh ulicah s kolesom. Na vrhu je iz ploščadi razgled na celoten Rabac. Iz Labina smo nadaljevali proti Sv. Marini, tukaj pot kmalu zavije iz asfaltne ceste na travnik, nato pa nadaljuje po malo slabši gozdni poti. Vijugali smo med koreninami in kamni, nato pa počasi prispeli do prvega zaliva. Se malo razgledali in nadaljevali po poti čisto ob obali. V enem trenutku podlaga postane rdeča, rastje pa spominja na džunglo. Občutek je tak, da ne bi bilo nič čudnega, če bi zagledali aro ali opico, kako se vijeta po plezalkah okoli nas. Tura ponuja lepe razglede in ni preveč zahtevna. Če vam je dolgčas na dopustu v Rabcu in radi kolesarite, vam jo vsekakor priporočava.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Valamar Terra Magica...


22 september 2018
Skrite poti nad Rabcem - Standar


6 avgust 2018
Skitača


2 junij 2018