Koča v Krnici – Tonkina koča - Poštarski dom na Vršiču - Ruska kapelica

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 27 km Vzpon: 1001 m

Vršiška cesta je danes s strmimi nakloni, ovinki in osupljivo pokrajino pribežališče gorskih kolesarjev, ki je nastajala sredi prve svetovne vojne. Le nekaj korakov proč pa v senci Prisojnika sameva nekdanja cesta, sad trdega dela in žrtev ruskih vojnih ujetnikov. Nekdaj strateška cesta je danes le še spomenik smotrne gradnje gorskih cest, saj kljubuje zobu časa že malodane sto let. Pri Tonkini koči na Vršiču je začetek te stare ruske ceste po kateri poteka vzpon in povratek.  Cesto preko prevala so med prvo svetovno vojno gradili vojni ujetniki, večinoma Rusi. V njihov spomin je bila leta 1917 postavljena vsem znana Ruska kapelica, ki so jo zgradili preživeli ruski vojni ujetniki. Ob leseni kapeli, posvečeni sv. Vladimirju, so grobovi in kamnita grobnica. Vseskozi na nas pogleduje kamniti obraz Ajdovske deklice, ki naj bi bila tudi sojenica in novorojenčkom prerokovala usodo. Neko noč je v Trenti obiskala mater, ki se ji je nedavno rodil sin. Prerokovala je, da bo postal lovec in ubil Zlatoroga, ta pa ga bo pogubil. Ko so za prerokbo slišale druge ajdovske deklice, so Ajdovsko deklico preklele, ker je napovedala smrt sveti živali v gorah, Zlatorogu. Ko se je vrnila na Prisojnik, je Ajdovska deklica za vedno okamenela, njena prerokba pa se je uresničila.

Izhodišče: 46.467124, 13.782964

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberemo izvoz Jesenice - zahod. S ceste Jesenice proti Kranjski Gori zavijemo levo za vršič. Peljemo se mimo jezera Jasna in poiščem primeren prostor za parkiranje pred mostom čez reko Pišnico.

Opis:
Kolovoz me skozi gozd ob reki Pišnici pripelje na jaso, kjer se nahaja Koča v Krnici. Planinska postojanka stoji v sredini široke kotanje gorske doline in je obkrožena s čudovitimi vrhovi Prisojnika, Razorja in Škrlatice. Čaka me krajši spust. Cesti na Vršič se priključim malo pred tretjim ovinkom in ji sledim do Tonkine koče med 16. in 17. ovinkom. Stara Vršiška cesta je večji del lepo ohranjena in dokaj široka, utrjena, sem in tja tudi že malo zaraščena in le na zgornjem koncu blizu ostankov vojašnice precej zdelana, saj so jo načeli in delno zasuli plazovi grušča. Bolj ko pa se bližamo Poštarski koči na samem vrhu, bolj je cesta položna in lepše speljana ter obrasla z rušjem in macesni. Pri domu zavijem levo in se peljem naprej po cesti do prevala. Na prevalu je vojaška utrdba, kjer si odpočijem, skoraj za lase pocukam Ajdovsko deklico in se vrnem v smeri vzpona.

Opozorilo vsem, ki se odpravljate s kolesom po Stari Vršiški cesti na Vršič Stara Vršiška cesta, ki poteka od Tonkine koče do Poštarskega doma na Vršiču: prepoved vožnje med 1. marcem in 1. junijem.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Carska planina Grajščica


20 oktober 2019