Zabrdo – Zali log - Planinski dom Petrovo brdo - Možic - Lajnar

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 43 km Vzpon: 1777 m

Kolesarjenje po stari Rapalski meji, nekdanji meji med Italijo in Jugoslavijo, poteka po starih vojaških poteh, speljanih po pobočjih Slatnika, Lajnarja, Možica in Koble. Med prav uživaško vožnjo po mulatjerah navkreber lahko opazujemo številne raztresene ostanke stare meje. Na čudovito speljani serpentinasti poti nas spremljajo čudoviti razgledi na Baško grapo in na Bohinjsko jezero, s Triglavom v ozadju.

Izhodišče: 46.240894, 14.010350

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice izberemo izvoz Bohinj - Pokljuka. Sledimo oznakam za Bohinj. V Bohinjski Bistrici sledimo oznakam Soriška planina – Kobla. Na Soriški planini parkiramo na parkirišču pod smučiščem.

Opis:
S Soriške planine krenemo proti Danjarski planini in čez Mišji grund. Skozi gozd prispemo do asfaltne ceste, ki nas pelje čez Zgornje Danje v Torko. Po kolovozu zapeljemo okoli hriba Grebel vrh pod Ratitovcem čez sedlo Povden in spust v Zali Log. Celoten spust z lovske koče je strm in precej zahteven. Zagrizemo v asfalt do Petrovega Brda in se ogrejemo za vzpon na eno izmed najlepših tur po mulatjerah. Mimo koče na Petrovem brdu sledimo makadamski cesti in se držimo desno proti kmetiji Huba. Že pred njo zapeljemo na mulatjero, ki nas vodi v serpentinah mimo vrha Kup. Kolesarimo mimo vojaških položajev, priključi pa se nam tudi planinska pot s Petrovega Brda. Pred lovsko kočo na Kovcah nadaljujemo desno za Lajnar in se pod grebenom Slatnika prebijemo do vojašnice. Nadaljujemo s prečenjem do Možica z opazovalno kupolo, kjer je tudi najvišja točka ture. Odprejo se lepi razgledi proti severu, na Bohinj, Julijce in Karavanke. Če imaš pri roki svetilko, lahko malo niže na južni strani poiščeš vhod v rov, ki te pripelje pod kupolo. Moramo si priznati, da so razgledi prečudoviti. Vzpnemo se še na Lajnar od koder se spustimo po vlaki na smučišču do izhodišča.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Smaragdno zeleni...


15 julij 2018
Robe Twist...


7 julij 2018
Carska planina Grajščica


20 oktober 2019