Luža - Topica - Ojstra - Mozgan

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1413 m

Tokrat sem se podal na dva manj znana vrhova na avstrijski strani Karavank, Topico (1649 m) in Ojstro (1577m). Vrhova se dvigata v zaledju Železne Kaple, njuna soseda pa sta na zahodu Obir in na vzhodu Peca. Omogočata povsem nove in presenetljive razglede na vse strani, še zlasti pa je lep pogled na verigo Košute in Kamniških Alp. Oba vrhova sta bila do pred kratkim porasla z gozdom, sedaj pa gola zaradi viharja, ki je pustošil tod okoli. Topica je gora za vse letne čase. Če jo obiščeš poleti, se utegneš nanjo vrniti tudi pozimi, kajti teren je primeren tudi za turno smuko. Če jo obiščeš jeseni lahko občuduješ zlato rumene macesne, v katerih je sonce pustilo svoje žerke in se vrneš spomladi, ko je le na Topici pobralo sneg, vse naokoli pa se še svetlikajo pobeljeni karavanški vrhovi.

Izhodišče: 46.490647, 14.728042

Iz Ljubljane prek Slovenj Gradca do Črne na Koroškem. Od tu 15 km do turistične kmetije Kumer v Koprivni. Jaz sem parkiral na križišču pod kmetijo. Iz Ljubljane pelje v Koprivno tudi krajša cesta prek Črnivca, skozi Podvolovljek.

Opis:
Štartal sem pod kmetijo Kumer in jo mahnil proti planini Luže, vendar ne direktno po makadamski cesti. Desno malo višje vzporedno pelje lepo speljana cesta čez smrekov gozd. Mimo Riepla sem se povzpel na Topico in se spustili na Veglovo trato (1345 m). Tako kot na vrh Topice je tudi tik pod vrh Ojstre speljana gozdna cesta. Zadnji del vzpona na Ojstro sem opravil brez kolesa, saj je dokaj strm, vendar je steza zelo domiselno speljana v okljukih. Razgled na Ojstri je še bolj imeniten od tistega s Topice, saj je bolj odprt in vidiš na vse strani. Vidimo lahko Peco, Podjuno, Raduho, Olševo, Grintovce in Košuto. Spustim se mimo Peršmana in začnem dolg vzpon proti visokogorskemu napajališču Jeklova luža tik pod Mozganom (1483 m). Tu čez teče državna meja, nekdanja »železna zavesa«. To je star prehod čez gorski greben imenovan tudi sedlo Luža. Nadaljujem mimo Jelenovega vrha po stari kmečki tovorni poti do 900 let stare gotske cerkve Sv. Ane z oltarjem Črne Marije. Cerkev stoji na Jelenovem dvorišču, ki je pokrito z gosto pokošeno travo. Sredi dvorišča pa kraljuje stoletna lipa. Nadaljujem do kmetije Kumer, ki leži na nadmorski višini 1230 m, tik pod 2. najvišjo slovensko kmetijo Jekl. Pot je dolga, lepa in slikovita, vzponi so dolgi in strm, vendar si nagrajen s prečudovitimi razgledi.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Po poteh Black Hole...


4 december 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
Kavšakov vrh


8 oktober 2017