Črni vrh - Velika Kopa - Kaštivsko sedlo

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 6,5 h Dolžina: 41 km Vzpon: 1413 m

Koroška sodi med najbolj hribovite slovenske pokrajine. Zaznamujejo jo belina skal in mehki obronki predalpskega hribovja. Koroški gozdovi so globoki in temni, tu in tam skoraj neprehodni, a vendar večinoma dobesedno prepredeni s kolovozi in gozdnimi potmi, njihovi grebeni pa so do­stopni po stezicah, ki praviloma vodijo do najboljših razglednih točk. Ob poteh so številne koče, kjer nudijo toplo zavetje in prenočišče, hrano in pijačo ter prijazne nasvete. S svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter z rastočo mrežo kolesarskih stez in poti nudi Koroška številne možnosti za kolesarjenje in doživljanje edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo. Preko 1.000 km ozna­čenih ali na zemljevide vrisanih kolesarskih tur različnih vrst in težavnosti, številne makadamske gorske in gozdne ceste ter kolovozi, edinstveno podzemno kolesarjenje, veliko izjemnih »single trailov« za gorske kolesarje, prvi gorskokole­sarski park v Sloveniji.

Izhodišče: 46.442921, 15.192380

Avtocesto Maribor – Ljubljana zapustim na izvozu Arja vas in se usmerim proti Slovenj Gradcu. V Mislinji parkiramo v bližini stare železniške postaje.

Opis:
Iz Mislinje smo se odpravili na Črni vrh, ki je najvišji vrh Pohorja. Do vznožja vodi lepa makadamska pot skozi smrekov gozd in preko širokih in razglednih travnikov. Preden se priključiš na grebensko pot pa je krajša vlaka po kateri je potrebno malo potisniti kolo. Ker je vrh delno neporaščen, se lepo vidijo Velika Kopa, Uršlja gora, zadaj Kamniške in Savinjske Alpe ter del Štajerske. Na vrhu je vpisna skrinjica, klopi, razgledna tabla in škorjanka, nekdanje začasno bivališče pohorskih oglarjev. Po grebenu smo nadaljevali proti Veliki Kopi, spotoma pa smo zavili v Grmovškov dom na štrudelj in čaj. Tu je izhodišče za Bike park Kope. Park je namenjen tako za profesionalne kolesarje kot tudi za tiste, ki se boste z ovirami na progi srečali prvič. Na 1,6 km dolgi flow line progi najdete več odprtih ali skozi gozd speljanih poti ter preizkusite različne elemente, kot so drop-up, step-up, super-flow in podobne. Na Veliko Kopo smo zagrizli strmo v hrib po vzdrževalni cesti za zgornjo postajo žičnice Pungart. Strm spust proti Mali Kopi in Partizanskem domu. Tu smo zajahali enoslednico vse do Kaštivskega sedla. Spust v dolino preko Sedlarjevega je bil malo ponesrečen. Od vrha pravi rodeo do makadamske ceste. Na izhodišče smo se vrnili po »Štrekni« kolesarski poti po Mislinjski dolini, ki velja za infrastrukturno eno najbolje urejenih kolesarskih poti v Sloveniji. Poteka po delu trase opuščene železnice Otiški vrh – Velenje. Trenutno je urejena v dolžini 24 km med Otiškim vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem. Pot, katere podlaga je na celotni dolžini asfalt, poteka kot ločena kolesarska pot in je zaradi varnosti še posebej primerna za družine z otroki in starejše. Ob poti je več urejenih počivališč in kar nekaj ohranjenih atraktivnih nekdanjih železniških objektov, med njimi most v Slovenj Gradcu ter tunela v Mislinji in Gornjem Doliču. Med vožnjo lahko uživate v pogledih na Pohorje in Uršljo Goro.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Po poteh Black Hole...


4 december 2018
Tpoica in Ojstra


4 oktober 2019
Kavšakov vrh


8 oktober 2017