Jamnica

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 18,5 km Vzpon: 783 m

V zaselku Jamnica so ob prostranih gozdovih in pašnikih s čudovitimi razgledi urejene steze, ki so namenjene kolesarjem z gorskimi kolesi. V parku se lahko odločiš za manj zahtevne steze ali pa si izbereš poti s tehnično zahtevnejšimi odseki in si tako pridobiš izkušnje za kasnejše podvige na daljših turah. Poti so med seboj povezane s posebno stezo, ki je zgrajena izključno za lažjo vrnitev nazaj na vrh. Tu lahko doživiš gorsko kolesarjenje v najboljši obliki, ti zagotavlja tudi gorata okolica, ki je polna odličnih »single trailov«. Zaradi sončne lege se kolesarska sezona v parku Jamnica začne aprila in konča s prvim snegom v novembru. V parku so na voljo tudi vodene ture in možnost izposoje koles. Regija, ki ponuja nepozabna gorskokolesarska doživetja že vrsto let gosti mednarodni spektakel Black Hole Enduro - dirko svetovnega pokala Enduro World Series.

Izhodišče: 46.593035, 14.874075

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustim na izvozu Žalec. Sledimo oznakam za Velenje, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Prevalje in Jamnica. Avto parkiram pri EkoHotel Koroš.

Opis:
Res je tako kot je zapisano zgoraj. Lahko se odločiš za vožnjo po manj zahtevnih stezah ali pa si izbereš poti s tehnično zahtevnejšimi odseki in si tako pridobiš izkušnje za kasnejše podvige na daljših turah. Opravil sem dva spusta, zgornji odseki so manj zahtevni od spodnjih. Razlikujejo se predvsem po podlagi. Zgornji odseki so bolj gladki, medtem ko so spodnji bolj kamniti. Na kancu drugega spusta sem presekal plašč zato je bilo zabave konec. Ostalo mi je še potiskanje kolesa do izhodišča. Vsekakor se še vrnem, da raziščem okolico in še odpeljem kakšen trail v parku. V kolikor ti je to premalo je v bližini gorski kolesarski park Peca, ki ponuja »najdaljši flow trail« v Evropi, dolg kar 12 kilometrov.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Po poteh Black Hole...


4 december 2018
Tpoica in Ojstra


4 oktober 2019
Kavšakov vrh


8 oktober 2017