Ledavsko jezero - Sotinski breg - Kramarovci

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Prekmurje Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 43 km Vzpon: 650 m

Prekmurje ni znana destinacija za gorsko kolesarjenje, no vsaj za mene ne. Za raziskovanje Prekmurja me je navdušil mg-65.com. Za začetek sem obiskal Krajinski park Goričo. Območje je zaradi prisotnosti v evropskem merilu redkih vrst in življenjskih okolij, dobilo še status varovanega območja Natura 2000. Obiskal sem tudi Sotinski breg, ki je s svojimi 418 metri najvišji vrh v Pomurju. Prekmurci pravijo, da je njihov ponos, domačini pa mu radi rečejo kar prekmurski Triglav.

Izhodišče: 46.718159, 16.020124

Avtocesto Ljubljana – Murska Sobota zapustim na izvozu Vučja vas in nadaljujeva v smeri Radenci do naselja Cankova. Poiščem primeren prostor za parkiranje pri trgovini.

Opis:
Podeželske poti se vijejo po najbolj tipičnem delu Goričkega. V neokrnjeni naravi Krajinskega parka, med travniki, v objemu gozdov, tudi mimo vinogradov. Najprej mimo Ledavskega jezera, ki mu domačini pravijo tudi Krašči, se razprostira med vasema Pertoča in Krašči. Zaradi zajezitve jezera so se tukaj razvila mokrišča, obvodna in vodna življenjska okolja, v katerih danes domuje veliko ogroženih in redkih živalskih in rastlinskih vrst. Nadaljujem proti izviru naravne mineralne vode v Nuskovi. Ob kamnitem izviru, kjer iz globin neprekinjeno žubori mineralna voda, ki vsebuje veliko življenjsko pomembnih mineralov. Najbolj me je očaral ognjeno rdeč prizor. In čas je, da zagrizem v prvi resen klanec na najvišji vrh Prekmurja. Na vrhu je lesen razgledni stolp, ki je visok 17 metrov. Z vrha je čudovit razgled na Goričko, proti delu Madžarske, delu Avstrije. Povratek na izhodišče poteka po podeželskih poteh tik ob meji. Skrivnostno Prekmurje je čudovita slovenska regija, ki v vsej svoji lepoti očara prav vsakogar in tudi tebe bo.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prekmurska goušča


4 november 2022
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019