Col – Kovk - Otliško okno - Reber

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: zelo težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 30,5 km Vzpon: 1203 m

Rob Trnovske planote, kjer se divja gozdna planota na južnem robu odlomi in pada v Vipavsko dolino. Jaz sem ta kraj poimenoval, kar Ajdovski rob. Tu se končuje en in začenja drug svet. Tudi ta del je zelo zanimiv za gorsko kolesarjenje, ker pot skoraj v celoti poteka po robu planote.  Pot ni prestrma, poteka po zmerno valovitem kraškem svetu, po travnikih, gozdovih, skalovju in mimo samotnih kmetij. Odlikuje se po sijajnih razgledih po Vipavski dolini, kraški planoti in morju tja do Benetk. Samo prečenje bi razdelil v tri dele. Prvi del s Kovka do Podrte gore vozen brez sestopanja. Drugi del od Podrte gore do Otliškega okna je najbolj zahteven in je ena sama velika zaje… z veliko sestopanja. Tretji del od Otliškega okna do Kitajske spet vozen, pot z obeljenimi suhozidi, ki varujejo, nekoč za preživetje potrebno rodovitno prst. Nagrada pride na koncu, čudovit 5 km dolg spust do Ajdovščine. Ta tura je prava avantura!

Izhodišče: 45.895667, 13.906319

Na avtocesti Ljubljana – Koper se usmerimo na hitro cesto Vipava – Nova Gorica. Hitro cesto  zapustimo na izvozu Ajdovščina. Parkiramo v poslovni coni Pale (sledimo oznakam za izvir Hublja).

Opis:
Na začetku me je čakal 16 km dolg vzpon po asfaltni cesti. Cesta med vikendi do Cola zna biti zelo prometna. Jaz sem imel srečo, za petek ni bilo kaj dosti prometa. Zadnji del vzpona na vrh Kovka poteka po gozdni cesti, kjer sem moral tudi potiskati kolo. Z vrha je lep pogled na bele Alpe. Od križa se spustim na Sončnico do priljubljenega vzletišča za jadralne padalce in zmajarje. Ogledam si nekaj vzletov zmajarjev in nadaljujem po robu. Pot poteka po zmerno valovitem kraškem svetu, po travnikih, gozdovih, skalovju in mimo samotnih kmetij. Z roba je lep razgled po Vipavski dolini, kraški planoti in morju tja do Benetk. Ta osrednji del prečenja robu od Podrte gore do Otliškega okna je najbolj zahteven in za moralo ubijat. Neštetokrat na kolo,s kolesa, potiskanje,… Končno prispem do Otliškega okna. Okno, luknja je sploh največja naravna znamenitost daleč naokoli. Ta luknja, skozi katero se večkrat sliši peklenski piš burje, je v preteklosti služila Vipavcem in Gorjanom, da so se skoznjo lahko obiskovali, kupčevali med seboj in se ženili. Nadaljevanje je spet pravi užitek. Pot me pelje čez  travnike, kjer se čez leto pasejo krave in so zato ograjeni z električnim pastirjem. Lastniki so dobro uredili prehode na travnike, tako da ti ni treba skrbeti, da bi te stresla elektrika. Prijaznost lahko vrnemo tako, da za seboj zapiram vrata. Končno prispemo do Kitajske, kjer se pot z ostrimi okljuki začne strmo spuščati. Ko se pot položi začnem  uživati v dolgem spustu do Ajdovščine. Ta tura je prava avantura! Vsebuje vse kar lahko pričakujemo od dobre gorsko kolesarske ture.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Enoslednica nad Lokavcem


3 maj 2019
Kitajski zid


22 april 2019
Kraljevska Srednječavenska prečka


28 oktober 2018