Gorenje – Predmeja - Kitajska - Penklerija

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 18,5 km Vzpon: 881 m

Zakaj Kitajski zid? Kitajska je ime za zaselek pri katerem se prične čudoviti spust proti Ajdovščini. Zaselek je dobil ime po zaslugi dveh, podobnostih z daljno deželo. Na veliki kitajski zid spominjajo za Goro tipični suhi zidovi, ki tečejo po parcelnih mejah. Druga podobnost s Kitajsko naj bi bila v prenaseljenosti na tem območju v 19. stoletju. Družine z deset, dvanajst ali celo šestnajst otroci so bile povsem običajne, zato je bilo prebivalcev na sorazmerno majhnem prostoru 'kot Kitajcev'. Tipični suhi zidovi nam pričarajo prav poseben občutek, kot da smo v neki drugi deželi. Začetek spusta tehnično ni prav nič poseben, ko pa se spustimo čez rob je pot ponekod precej strma in prepadna z ostrimi okljuki. Meni je tura zelo pri srcu zaradi čudovitega spusta.

Izhodišče: 45.895667, 13.906319

Na avtocesti Ljubljana – Koper se usmerimo na hitro cesto Vipava – Nova Gorica. Hitro cesto  zapustimo na izvozu Ajdovščina. Parkiramo v poslovni coni Pale (sledimo oznakam za izvir Hublja).

Opis:
Začetek poti, do zaselka Gorenje poteka po asfaltni cesti, kjer sva se priključila na Resljevo pot, ki vodi do vrha planote. Resljeva cesta je tudi del Slovensko turnokolesarske poti - STKP. Drugi del vzpona te poti se postavi bolj pokonci zato ni šlo brez potiskanje kolesa. Pot je bolj primerna za spust, kot za vzpon razen če si dobro kondicijsko pripravljen. Na vrhu planote je čudovit razgled po Vipavski dolini. Tu naju pozdravi spomenik materi Gorjanki, so ga postavili domačini ob 400-letnici poselitve Gore, leta 2001. Po asfaltni cesti nadaljujeva do zaselka Kitajska, kjer se prične spust. Peljeva se čez Penklerijo, kjer so tipični suhi zidovi, ki tečejo po parcelnih mejah. Prehodi čez suhe zidove so urejeni, če znaš odpreti vrata. V nasprotnem primeru je potrebno dvigniti kolo čez suhi zid tako kot midva. Spustiva se čez rob, kjer je pot ponekod precej strma in prepadna z ostrimi okljuki. Ko se pot položi začneva  uživati v dolgem spustu do Ajdovščine. To turo lahko kombinirate s turo Ajdovski rob. Ker pa to nama ni bilo dovolj sva se z avtom odpeljala v Lokavec še na eno krajšo turo. O tem pa več v naslednji objavi.

Neraziskane zanimivosti v okolici: izvira Hublja, kjer je nekoč stala najnižja planinska koča v Sloveniji, 210 metrov nad morjem. Otliško okno, ki ponuja enega najbolj nenavadnih pogledov z roba planote v Vipavsko dolino. V jedru Trnovskega gozda se skrivata mrazišče Smrekova draga, uvala z rastlinskim obratom, ki je na dnu porasla z jelkami in smrekami, pa ledena jama Ledenica, iz katere so še konec 19. stoletja izvažali led v Italijo.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Enoslednica nad Lokavcem


3 maj 2019
Ajdovski rob


11 april 2019
Kraljevska Srednječavenska prečka


28 oktober 2018