Labinje - Koča na Poreznu - Porezn - Labinjske lehe

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: zelo težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 5/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 27,5 km Vzpon: 1554 m

To je hribovit in težko prehoden svet, nekoliko drugačen od preostale Slovenije. Iz gozdov se vzpenjajo proti nebu številni vrhovi, eden najlepših pa je zagotovo Porezen. Vrh je večinoma travnat, nižje pa prehaja v bukov gozd. Severna in vzhodna pobočja so pokrita z gostim gozdom, medtem ko so na južnih in zahodnih pobočjih obsežni travniki, polni gorskega cvetja. Celotno območje je prepredeno z gozdnimi cestami, ki vodijo so samotnih kmetij. Prav po tem ozemlju so namreč Italijani zgradili Alpski zid, v neposredni bližini pa Jugoslovani Rupnikovo linijo. V času rapalske meje je Dom na Poreznu služil kot obmejna stražarnica. Na vrhu so še danes za marsikaterega obiskovalca zanimivi ostanki betoniranih podzemnih rovov, bunkerjev in utrdb Alpskega zidu.

Izhodišče: 46.128190, 13.989268

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice izbereva izvoz Medvode in slediva oznakam za Medvode, Škofja Loka, Gorenja Vas, Cerkno. V Cerknem poiščeva primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Za izhodišče sva izbrala Cerkno. Vzpon čez Labinje, Ravne, Pod Prvičem, kjer se začnejo označbe za SKTP, ki naju vodijo vse do koče na Poreznu. Zadnji del vzpona je strm. Zato je kar nekaj hoje ob kolesu. Malo pod vrhom je planinska koča, ki je neverjetno velika, saj je bila to nekdanja italijanska vojašnica, ki se je skoraj nespremenjena ohranila polnih 70 let. Vsa okolica je prevrtana z brezštevilnimi rovi in kavernami. Na koči se posladkam z domačim štrudljem. Še deset minut do vrha. Na vrhu stoji spomenik NOB, postavljen v spomin na žrtve nemške ofenzive in vpisna skrinjica z žigom. Na vrhu si poplačan z izjemnim razgledom na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore, Triglav,  Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Ob lepem vremenu se vidi vse do Tržaškega zaliva. Na eni strani Alpe in na drugi morje. Do lovske koče ni kaj od spusta, bolj hoja ob kolesu vsaj zame ne. Od tu naprej se začne poezija po stari mulatjeri vse do Labinjskih leh. To je del zaradi katerega se splača matrat. Spodnji del lepo vozen razen odseka pod vrhom Sleva. Najlepše se je odpraviti na Porezn junija, ko pod vrhom občudujemo alpsko cvetje. Le tukaj, na znanem rastišču, raste znamenita zaščitena roža Alpska možina. Ob koncu avgusta pa se ob poti lahko posladkamo s sladkimi malinami in borovnicami.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:


Enoslednica nad Lokavcem


3 maj 2019
Kitajski zid


22 april 2019
Kraljevska Srednječavenska prečka


28 oktober 2018