Vojščica - Kremenjak - Cerje

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 37 km Vzpon: 783 m

Kras je poseben svet. Svet rdeče zemlje in rdečega vina, svet kamna in vode, svet vetra in sobivanja z naravo, svet zgodovine in svet neizmerne kulturne in naravne dediščine Slovenije. Geografsko gledano je planota Kras področje med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in Brkini. Za nas je najlepše Kras obiskati spomladi, ko kamen »zacveti« in ga obrusijo cvetovi vrtnic, vasice pa obkrožijo polja maka in ostalih cvetlic ter rdeče češnje in pisani čebelnjaki.  Kras je prepreden s potkami, ki nimajo skoraj nobene zveze z makadamskimi cestami. Teh je na tem izletu za vzorec, več pa je travnatih ali skalnatih kolovozov, ki kostem ne prizanašajo. Sestopati ni treba zaradi drugega kot morda pomanjkanja moči, če le obvladate osnove vožnje.

Izhodišče: 45.551848, 13.893457

Avtocesto skozi Vipavsko dolino zapustimo na izvozu Vipava in nadaljujemo v smeri naselja Manče – Štanjel - Komen - Lipa, kjer poiščem primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Pet ur se zdi za 37 kilometrov veliko … a še raje bi bil na poti kako uro dlje, ki bi jo izkoristil za kulinarične užitke. Začel sem v kraju Lipa proti italijanski meji proti vrhu Kremenjak. To je 236 m visok hrib ki leži na meji med Italijo in Slovenijo. Na vrhu je še vedno opazovalnica iz prve svetovne vojne. Nekaj časa se vozim po italijanski strani potem zavijem proti Cerju, ki ga krasi monumentalen spomenik braniteljem slovenske zemlje. Z vrha Pomnika, kjer je urejen muzej, se odpira širok pogled na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe, Vipavsko dolino. Sama tura nima dolgih in zahtevnih vzponov in spustov, je pa idealna za treniranje ravnotežja pri vožnji po ozkih potehi


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019