Grgar - Vodice - Sv. Gora - Škabrijel

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka
Tehnika: 5/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 7 h Dolžina: 28 km Vzpon: 1203 m

Mesto Nova Gorica z okoliško razgibano pokrajino, kjer se ravnine in rečne doline obdajajo z gričevnatim in gorskim svetom, ponuja zanimive izletniške točke, naravne zanimivosti in gorsko kolesarjenje Nad mestom se dvigata  sosednja hriba Škabrijel in Sveta Gora. Oba vrhova sta priljubljena med gorskimi kolesarji. Na območju je zarisanih več kolesarskih poti, ki so dostopne vse leto in primerne za gorske kolesarje z nekaj izkušnjami. Pripeljale te bodo do obeležij in ostankov iz prve svetovne vojne ter navdušile s čudovitimi razgledi.

Izhodišče: 45.958813, 13.664195

Avtocesto skozi Vipavsko dolino zapustim na izvozu Vogrsko in nadaljujem v smeri naselja Kromberk  Nova Gorica, kjer sem parkiral na parkirišču vrtca.

Opis:
Turo sem začel po asfaltu do Kekca in preko Prevale do Grgarja. Sledila je čudovita steza ob potoku pod vzhodnimi pobočji Svete gore. Vzpnem se na razgledni greben gozdnega vrha Vodice, kjer je mavzolej generala Maurizia Ferrante Gonzage, ter spomenik alpinskim bataljonom Monte Levana, Aosta in Val Toce, ki so 18. maja 1917 zavzeli severozahodni predel Vodic in več nadstropne kaverne in številne delno ohranjene strelske jarke iz prve svetovne vojne. Spust nadaljujem proti Preškemu vrhu, ki je v bistvi sedlo. Sledi strm vzpon po asfaltu na Sveto Goro. Z gore se odpre s severa slikovit pogled na Julijske Alpe, z vzhoda na Trnovski gozd, Škabrijel in Grgar, z juga na Gorico, Solkan in Sabotin, na Kras in Jadransko morje, z zahoda na vinorodna Brda, Karnijske Alpe in Dolomite. Spustim se po trailu Kraljica, ki je speljan skozi svetel listnat gozd s skromnimi drevesi, ki rastejo na pustih pobočjih. Podlaga večinoma kamnita z nekaj malega zemlje. Špičaste skale, trda in prst. Trail je lepo umeščen v okolje. Na nekaterih odsekih poteka tik ob cesti. Pogledi skozi krošnje na Sabotin in Sočo navdihuje z naravno lepoto. Na polovici je urejena tudi klop za počitek s imenitnim razgledom. Spodnji del je nekoliko bolj stisnjen med ceste, v zadnjem delu pa je v gozdu in travnikih cel kup skokov in pestrih elementov, ki vožnjo naredijo še bolj zabavno. Povsod je poskrbljeno za “zajčje steze”, tako da se lahko težje elemente tudi obvozi. Usmerim se še proti vrhu Škabrijela. Z razglednega vrha na katerem je tudi razgledni stolp se začne trail z imenom Škabrijelka, ki je dolg skoraj štiri kilometre. Pelje me po gozdnih površinah s krajšimi odseki po makadamskih poteh v ohranjenem naravnem okolju.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019