Vrhovlje - Korada - Zamedveje

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Primorska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 23 km Vzpon: 881 m

Korada, razkošno razgleden in travnat vrh na grebenu Kanalskega kolovrata, visok 812 m. Domačini pod goro mu pravijo Kobalar po kmetiji Pri Kobalarju. Z vrha lahko ob lepem vremenu občudujmo Dolomite, Karnijske Alpe, Julijske Alpe s Triglavom, Golake in Snežnik. Pod vrhom sta cerkev Svete Genderce in Zavetišče na Koradi, ki je postavljena na temeljih vojaških objektov iz prve svetovne vojne.

Izhodišče: 46.040871, 13.589805

Avtocesto skozi Vipavsko dolino zapustim na izvozu Vogrsko in nadaljujem v smeri naselja Kromberk, Nova Gorica, Plave. Izberem primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Slikovit in zmeren vzpon na greben Kanalskega kolovrata in vrh Korade, od koder je čudovit razgled. Iz vasi Plave se peljem po desnem bregu reke Soče proti vasi Vrhovlje pri Kojskem in pred njo zavijem desno. Cesti sledim vse do partizanskega obeležja. Vmes si privoščim cca. 1km dolg spust po lepi singlci. Ponovno pridem na cesto, kjer sem se vzpenjal in ponovim vzpon tokrat do vrha. Pri partizanskem obeležju začnem slediti markacijam do planinskega zavetišča. Od tu naprej je le še nekaj metrov do vrha. Gora Korada je bila pomembna lokacija za izročila starovercev. Še danes so vidni ostanki utrjenih vojaških položajev na soški fronti, ki jih je med prvo svetovno vojno obiskal tudi italijanski kralj Viktor Emanuel III. Danes vrh predstavlja eno od šestih točk državne geodetske mreže ničelnega reda. Nadaljujem po poti do cerkve sv. Gertrude in partizanskega obeležja do naslednjega križišča, kjer zajaham pot po kateri pričnem s spustom v dolino. Pot se najprej blago spušča in v zadnjem delu precej strma. V civilizacijo spet pridem cca. 2km pred naseljem Zamedveje, kjer se priključim na makadamsko cesto. V dolino mimo železniške postaje Plave nazaj na izhodišče.


Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prvinska divjina...


21 februar 2020
Istrska ušesa in...


28 marec 2019
Sakomanova grebenska prečka


3 marec 2019