Gotovlje - Levec - Ribnik Vrbje - Orla vas

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: zelo lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 119 m

Pot ob Savinji je speljana po poplavnem nasipu reke Savinje od Celja do Polzele. Speljana je tudi skozi območje Krajinskega parka ribnik Vrbje. Preden se ji priključim me pot vodi skozi hmeljišča. Hmeljarstvo je najbolj prepoznavna dejavnost v Spodnji Savinjski dolini, ki je z razsežnimi hmeljišči dolini daje poseben pečat. Območje Spodnje Savinjske doline se namreč ponaša s kar dobrimi tremi četrtinami vseh slovenskih hmeljišč. Manjši delež hmelja porabijo pri izdelavi zdravil, večino pa v pivovarstvu kot dodatek pri proizvodnji piva, saj da ravno hmelj pivu tisti nenadomestljiv, prijetno grenak okus. Po pridelavi hmelja je Slovenija tretja v Evropi in peta na svetu. V prvem delu nadaljujem pa po poti ob Savinji. Ves čas pa me spremljajo nasadi zelenega zlata. Pot nima nobenega klanca, primerna tudi za družinske izlete, če jo skrajšamo na razdaljo primerno kondiciji skupine.

Izhodišče: 46.281301, 15.076670

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustimo na izvozu Šempeter. Parkiramo na parkirišču večjega trgovskega centra v Polzeli.

Opis:
Na pot sem se odpravil ravno v času napeljevana vrvi na hmeljsko žičnico. Prvič sem videl od blizu kako to poteka. Ljudje v košarah na višini vežejo vrvi na hmeljsko žičnico s tem da se traktor s košaro vseskozi premika. Vozim se skozi hmeljišča po traktorskih poteh. Ves čas me spremljajo nasadi zelenega zlata. Opazujem ljudi, ki delajo na hmeljiščih in jih občudujem. Ko prečkam glavno cesto v Levcu se počasi približujem poti ob reki Savinji in se ji tudi priključim pri visečem mostu. Pot me pripelje do Ribnika Vrbje okoli katerega je speljana zanimiva, 3 km dolga ekološka učna pot. Ob ribniku je speljanih tudi nekaj tematskih poti - hmeljska pot, pot ob Savinji, srčna pot. Ob Ribniku Vrbje se nahaja Ponirkova postojanka, kjer lahko popijete kakšen sok ali kavo. Nadaljujem po poti ob Savinji vse do izhodišča. Obisk Fontane piv Zelenega zlata sem danes izpustil. To je prva fontana piva na svetu. Degustacija domačih vrst piva, varjenih iz slovenskega hmelja in kristalno čiste, pitne slovenske vode. Obiskovalec kupi steklen vrček na različnih lokacijah v mestu in za ceno 8,00 € pokuša 6 x 1 dcl piva.

Neraziskane zanimivosti v bližini: Fontana piv zelenega zlata v Žalcu, Eko-muzej hmeljarstva v Žalcu, graščina Novo Celje, Rimska nekropola v Šempetru in jama Pekel.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čemaževa planina


7 maj 2021
Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020