Matk - Klemenšek - Slap Rinka - Logarski kot

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 4,5 h Dolžina: 33,5 km Vzpon: 1413 m

Logarska dolina velja za eno najlepših alpskih ledeniških dolin v Evropi in ponuja veliko naravnih znamenitosti. Čeprav v Logarski dolini trenutno ni urejenih in kolesarjem namenjenih poti, ostaja ena lepših alpskih dolin pri nas med kolesarji priljubljena destinacija V Krajinskem parku Logarska dolina se lahko s kolesom zapeljete po asfaltni cesti od vstopa v dolino do slapa Rinka. Za kolesarje je najbolj primerna glavna cesta, ki od vstopa v dolino vodi do parkirišča pod slapom Rinko, kjer po desetih minutah hoje prispemo do veličastnega razgleda. Lahka tura je kljub zaključnemu vzponu primerna tudi za fizično slabše pripravljene kolesarje. Zanjo bomo porabili približno trideset minut in naredili 270 metrov vzpona. Pot nas bo vodila mimo treh večjih slapov - slapa Palenk, slapa Sušice in slapa Rinke. Slap Palenk je visok kar 78 m. Kot večina ostalih slapov v Logarski dolini, je tudi ta zanimiv predvsem po večjem deževju, pozimi pa je priljubljeno za ledne plezalce.

Izhodišče: 46.419691, 14.645822

Avtocesto  Maribor – Ljubljana sva zapustila na izvozu Šentrupert in sledila oznakam za Logarsko dolino. Pred vstopom v Logarsko dolino poiščeva primeren prostor za parkiranje.

Od aprila do novembra se na vstopni točki za vstop v Krajinski park Logarska dolina plača pristojbina v enkratnem znesku. Pešci, kolesarji in vozniki električnih vozil so oproščeni plačila pristojbine v interesu spodbujanja mehkih oblik mobilnosti in umirjanja motornega prometa znotraj Krajinskega parka Logarska dolina. Obiskovalci, ki so nastanjeni v turističnih objektih na Solčavskem, pristojbino plačajo le ob prvem vstopu.

Opis:
Najprej se usmeriva v Matkov kot in zagrizeva v klanec po makadamski cesti. Se priključiva Solčavski panoramski cesti, ki jo zapustiva pri domačiji Klemenšek. Po gozdni cesti se spustiva do vhoda v Logarsko dolino. Spust je primeren samo za izkušene. Nadaljujeva po asfaltni cesti do izvira Črne, kjer voda privre na površje. To je tista voda, ki pod slapom Rinka ponikne. Pri izviru Črna zavijeva na kolovoz, ki naju nekaj čase pelje ob strugi in se pri smučišču priključi nazaj na glavno cesto, ki ji slediva vse do parkirišča na koncu doline. Peš vijugava po gozdni poti, pod visokimi drevesi, nad katerimi so se dvigajo visoke gore vse do veličastnega slapa Rinka, ki pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji. Po cesti se spustiva vse do Logarskega kota, kjer se za kočo skriva gozdna cesta. Cesta naju pripelje nazaj na Razpotje. V gozd zavijeva spet pri Slapu Palenk in nadaljujeva po gozdni cesti vse do vhoda v Logarsko dolino.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čemaževa planina


7 maj 2021
Bela kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020