Dobrič - Planinski dom na Gori Oljki - Vimperk

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 20 km Vzpon: 758 m

V naši deželi najdemo veliko slikovitih gričev s cerkvijo na vrhu, vendar je ta, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini, nekaj prav posebnega. Njegova oblika je dobro vidna z glavne ceste med Vranskim in Celjem in pritegne nase več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Gora Oljka s 733 m nadmorske višine leži na severovzhodnem robu Spodnje Savinjske doline. »Savinjska Šmarna gora« je dobro vidna z vseh strani Savinjske doline, hkrati pa odlična razgledna točka, ki nudi izreden pogled na Savinjsko in Celjsko dolino, del Posavskega hribovja, na severu pa na Peco in Uršljo goro. Na vrhu je impozantna dvostolpna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena med letoma 1754 in 1757. Sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji. Pod samo cerkvijo je še danes ohranjeno podzemno svetišče. Hrib je prvič omenjen kot Križna gora leta 1234, po zaselku, ki se razprostira po vsem vzhodnem pobočju, pa so ga imenovali tudi Dobrič. Delno po asfaltni in delno po makadamski poti je do planinskega doma pod vrhom mogoč tudi dostop s kolesom.

Izhodišče: 46.281181 15.076513

Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerimo na izvoz Šempeter in se pripeljemo v Polzelo. V Polzeli poiščem parkirišče pri trgovskem centru.

Opis:
Iz Polzele do vrha se nekajkrat izmenja asfaltna in makadamska podlaga. Vmes zajahamo še kakšno stezico. Pri gostišču Jug po asfaltni cesti v gozd, ki se kmalu spremeni v makadam. Ta me pripelje do pod vrh Gore Oljke, kjer je planinski dom. Tu se okrepčam, povzpnem do cerkve in se prepustim lepim razgledom. Na jugu ima pogled na Posavsko hribovje, med drugim na Kum in Mrzlico, na zahodu na Menino, Golte, Smrekovec in Raduho, proti severu na Peco, Uršljo goro, Pohorje in Paški Kozjak. Lep je tudi pogled na Spodnjo Savinjsko dolino od Letuša do Celja, na del Zgornje Savinjske doline z Mozirjem in na del Šaleške doline z Velenjem. Spustim se po južnem grebenu vse do gostišča Jug. Tu se usmerim proti Šmartnem ob Paki po Martinovi poti čez travnata pobočja, kasneje čez gozd. Jaz ji kar pravim Martinova prečka. Pri domačiji Pavel se usmerim čez travnik po makadamu mimo kapele proti železnici, ki jo tudi prečkam. Peljem se ob železnici mimo skladišča za blagovne rezerve in za njim sledim poljski cesti v levo. V desno te čaka hud pes z velikimi zobmi, se ne hecam, pa tudi privezan ni! Po krajšem vzponu sem ponovno na grebenu Gore Oljke. Nadaljujem po kolovozu, ki me pripelje na pot čez Vinca, Vimperk in Vinski vrh vse do Polzele.


Neraziskane zanimivosti: dvorec Šenek, grad Komenda, domačija pesnice Neže Maurer, jama Pekel, samostan Novi klošter obdan z malimi jezerci in Vimperk na katerem stoji cerkvica sv. Miklavža.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020