Šmiglova zidanica - Sv. Miklavž - Dom pod Reško planino

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 21 km Vzpon: 810 m

Med potokoma Mala in Velika Reka se dviguje gozdnat hrib Reška planina. Na pobočjih in slemenih prevladujejo samotne kmetije, kjer so se ukvarjali z domačimi obrtmi. Izdelovali so košare, kmečko orodje pa tudi škafe in čebre. Na kmetijah so bili doma odlični tesarji, čevljarji in šivilje. Pridelovali so lan in zanj so imeli posebne lesene sušilnice, imenovane frjače. Ob potokih je ropotalo več mlinov in žaga, nekateri so se preživljali z žganjem apna, v dolini pa je do leta 1963 deloval kamnolom. Žal vseh teh dejavnosti danes ni mogoče več videti. Prav tako razen planinskega doma ne boste našli gostiln.

Izhodišče: 46.236552, 15.092198

Avtocesto Maribor – Ljubljana zapustimo na izvozu Šentrupert, vožnjo pa nadaljujemo v smeri Prebolda, kjer v bližini cerkve zavijemo desno in poiščem primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Peljem se čez mesto in jo smuknem v gozd, kjer vodi čudovita pot. Nadaljujem po asfaltirani cesti ki se spremeni v makadamsko. Pridem do Šmiglove zidanice. Tu je bila 17. aprila 1938 prva konferenca KPS, na kateri je bil prisoten tudi Tito Cesta se zložno vzpenja čez travnike in ponuja čudovite razglede na Savinjsko dolino. Strmina popusti mimo cerkva Sv. Miklavža. Na najbolj zahodni točki poti se ponudi čudovit pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Čaka me še zadnji večji vzpon, preden se spustim do Doma pod Reško planino. Od koče ni razgleda proti zahodu in severu, ker ga zakriva Reška planina. Priporočajo vzpon na planino (razgledna točka), od koder je lep razgled na Savinjsko dolino in okoliško hribovje. Nasproti doma, na levi strani čez cesto je manjše makadamsko parkirišče in na koncu tega se prične pot po kateri nadaljujem. V bistvu mi je bil ta del najbolj všeč. Pot se rahlo dviga in spušča in pelje skozi listnat gozd. Usmerim se proti Strniku, ki ga skoraj obkrožim v smeri urinega kazalca. Tu se začne čudovit spust po poti vse do Prebolda.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020