Šmiglova zidanica - Sv. Miklavž - Sveta planina - Završnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 31,8 km Vzpon: 1090 m

V zahodnem delu Posavskega hribovja lahko obiščemo kar dve svetniški vzpetini: Sveto goro in Sveto planino. Prva leži nad reko Savo severovzhod­no od Litije, druga je podaljšek 1132 metrov visokega Javorja, ki se dviga med Čemšeniško planino in Mrzlico. Tik pod vrhom sta gostilna Planina in božjepotna Marijina cerkev, zgrajena v 16. stoletju. Gostilna, prej je bil to Rudarski planinski dom Franca Šalamona. Zaradi velikega pomena za narodnoosvobodilni boj so leta 1955 preimenovali vrh v Partizanski vrh, to ime pa so dali tudi naselju. Novo ime se je obdržalo do leta 2002, ko so vrhu in naselju vrnili prvotno ime.

Izhodišče: 46.237659, 15.089467

Avtocesto Maribor – Ljubljana zapustimo na izvozu Šentrupert, vožnjo pa nadaljujemo v smeri Prebolda, kjer za mostom čez reko Bolsko zavijemo desno in poiščem primerno mesto za parkiranje.

Opis:
Peljem se čez mesto in jo smuknem v gozd, kjer vodi čudovita pot. Nadaljujem po asfaltirani cesti ki se spremeni v makadamsko. Pridem do Šmiglove zidanice. Tu je bila 17. aprila 1938 prva konferenca KPS, na kateri je bil prisoten tudi Tito Cesta se zložno vzpenja čez travnike in ponuja čudovite razglede na Savinjsko dolino. Strmina popusti mimo cerkva Sv. Miklavža. Na najbolj zahodni točki poti se ponudi čudovit pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Čaka me vzpon na sedlo med Reško planino in Škrabarjevim vrhom, kjer se usmerim proti naselju Vrhe. Ta odsek poteka večinoma po asfaltirani cesti. V naselju Vrhe se usmerim na makadamsko cesto, ki me pripelje do cerkve Sv. Marije. Usmerim se proti vrhu Javorja, kjer se začne najlepši del poti. Tu najdemo pravi trail park za gorske kolesarje z imenom Javor trails. Jaz se z vznožja vrha spustim po SV grebenu Javorja proti reški planini. Usmerim se proti Strniku, ki ga skoraj obkrožim v smeri urinega kazalca. Tu se začne čudovit spust po poti vse do Prebolda.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Beka kača


25 december 2020
Bujne planinske...


16 oktober 2020
Šumenje gozdov...


23 junij 2020