Spodnje Sleme - Odenični hriber - Olševa - Odenični hriber - Spodnje Sleme

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5,5 h Dolžina: 12,5 km Vzpon: 926 m

Za tokratno turo sem izbiral Olševo. Iz Spodnjega Slemena vodi na vrh lahka označena planinska pot. Zaradi vetroloma je do vrha grebena zelo veliko podrtih dreves, mimo katerih smo iskali pot. Pravi labirint, kjer smo se plazili čez drevesa in pod njimi. Bilo je zelo zanimivo, predvsem pa zelo razgibano.

Glavni vrh Olševe je Govca s 1929 m višine. Na 5 km dolgem enakomerno razpotegnjenem razglednem grebenu pa se nahajajo še vrhovi Obel kamen na zahodnem robu, Gladki vrh in Lepi vrh na vzhodnem delu grebena. Domačini tam naokrog ji rečejo ’ouvševa’, po drevesu jelši, ki se v krajevnem besednjaku sliši kot ’jeuša’

Izhodišče: 46.459705, 14.961302

Avto sem parkiral na sedlu Spodnje Sleme, ki se nahaja na Solčavski panoramski cesti. Dostop je možen s Črne na Koroškem, Logarske doline ali Solčave.

Opis:
Do prvega resnega vzpona me je vodila gozdna cesta, kjer sem se povzpel na zgornjo cesto in tukaj se je labirint začnel. Podrte smreke in macesni so ležali kot paličice na začetku igre mikado. Sledil sem stopinjam, ki so me kaj kmalu pripeljale do točke, kjer sem tudi obrnil. Nisem imel ideje, kako bi lahko nadaljeval. Vrnil sem se za nekaj deset metrov in srečal par, s katerim smo skupaj nadaljevali pot. Skupaj je bilo veliko lažje. Na vrh grebena smo prišli tik pod Lepim vrhom. Vedeli smo, da smo preveč desno s poti. Slediti je bilo potrebno grebenu, da smo ujeli planinsko pot. Na začetku smo ji sledili, nato pa smo se morali držati desno, saj ni bilo več volje za plazenje pod in nad podrtim drevjem. Malo pod vrhom grebena se je labirint končal in lahko smo sledili planinski poti vse do vrha Olševe. Z vrha se je odprl čudovit razgled na Kamniško-Savinjske Alpe, v lepem vremenu pa se odpre tudi pogled na verigo Julijcev s Triglavom na čelu. Vračali smo se po isti poti razen dela, kjer smo v iskanju poti nehote zavili na Lepi vrh. Ob vrnitvi smo bili vsi navdušeni nad malo adrenalinskim iskanjem poti na vrh.

Neraziskane zanimivosti v bližini: Potočka zijalka, Solčavska panoramska cesta, Solčavska tisa, cerkev Svetega Duha, izvir kisle vode in soteska Lamotje.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čofatijev vrh...


20 januar 2019
Kraljestvo kralja Matjaža


13 december 2019
Labirint na Olševo...


21 december 2018