Dom na Menini planini – Biba planina - Vivodnik - Dom na Menini planini

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 16 km Vzpon: 558 m

Lahkoten sprehod po oazi žafranov. Neskončno pašnikov, vsi prekriti z žametno vijolično preprogo. Pohitite, takšna je trenutno Menina planina. »Poglej, jezero! In še eno pa še eno pa še veliko njih«: govorim, očarana nad lepotami, ki jih vidim. Zame je bil to prvi izlet po Menini planini. Včasih se mi zdi, da so najlepši kotički res čisto pred nami.

Izhodišče: 46.265664, 14.789941

Z glavne ceste Mozirje – Ljubno se  v Grušovljah usmerimo za Homec, Podhom in sledimo glavni cesti vse do Bočne. V Bočni zapeljemo mimo cerkve svetega Petra in sledimo oznakam za Dom na Menini planini. Cesta pelje vse do Doma, ker pa sneg še ni povsem skopnel, sva pustila morala pustiti avto nižje. Seveda je dostop do Doma tudi iz ljubljanske smeri.

Opis:
Zaželela sva si lahkoten izlet in tako sva si izbrala za izhodišče Dom na Menini planini. Ker pa cesta ni bila še povsem kopna, sva morala avto pustiti približno 2 km pred Domom. Tako je postal lahkoten izlet malo daljši, kot sva pričakovala, ampak še vedno nezahteven. Torej od parkirišča sva se odpravila najprej po gozdni cesti do Doma. Od tam sva naprej naredila krožno pot, ki naju je pripeljala nazaj na Dom. Pohajkovala sva po nešteto pašnikih, ki se nahajajo na izravnani Menini planini. Velikost Menine planine me je resnično presenetila. Po občutku je veliko večja od Velike planine. Uživala v pogledu na neskončne  žafrane. Vmes pa videla zelo veliko jezer, eno bolj znano, je bilo zaledenelo jezero Biba, kjer pasejo poleti krave in konje. Največje jezero Jespa, s premerom 40 m, sva zgrešila. Videla pa dve veliki leseni kapeli in se povzpela na najvišji vrh Menine planine – lesen stolp na Vivodniku. Priporočava, da stolpa nikakor ne izpustite. Z njega je zelo lep razgled po planini in na Kamniško – Savinjske Alpe.


Višinski profil

Relive 'Pot med žafrani po Menini planini'

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Ena za kondicijo na Raduho


30 december 2018
Kašna planina in Kranjska...


28 februar 2019
Zimska idila na Lepenatki


27 januar 2019