Sp. Brložnik – Dom na Smrekovcu – Smrekovec  – Dom na Smrekovcu – Sp. Brložnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 7 km Vzpon: 617 m

Smrekovško hribovje je več kot osem kilometrov dolg hrbet na meji med Štajersko in Koroško, na zahodu se navezuje na Raduho, na vzhodu pa pada proti Šaleški dolini. Je gora vulkanskega izvora, če si doma v bližini je primerna ob dnevih, ko nimaš veliko časa – tudi med tednom po službi ali pa ob vikendih po kosilu. Če razmere dopuščajo, je iz vrha možna dobra turna smuka.

Izhodišče: 46.406050, 14.927376

Iz Šoštanja sva nadaljevala po asfaltni cesti v Bele vode. Za gostiščem Savinek sva zavila levo v smeri Sv. Križa. Po dveh kilometrih sva zavila levo čez most, proti kmetiji Sp. Brložnik. Parkirala sva na parkirišču ob cesti.

Opis:
Z vrha Smrekovca sva si želela ogledati sončni zahod. Ker so bile temperature že kar nizke, še posebej, ko se je sonce skrilo, sva planirala prihod na vrh točno ob sončnem zahodu oziroma par minut prej. Da naju ne bi predolgo zeblo na vrhu! S parkirišča pri kmetiji Sp. Brložnik sva štartala ob 15:00, sončni zahod pa je bil napovedan ob 16:15. Hodila sva po markirani planinski poti, dokaj hitro. Vmes sva se ustavljala le, da sva posnela nekaj fotografij in spila čaj ali dva iz termovke. Narava je bila prekrasna, sneg ji je dodal svoj čar. Ampak … težko je planirati na minute točno kdaj boš na vrhu. Tako se nama je zgodilo, da sva sončni zahod zamudila za par minut. Ko sva bila na vrhu, se je sonce že skrilo za oblaki. Barve na nebu pa so bile še vedno prelepe, mavrične. Naredila sva par fotografij in se vrnila nazaj do koče, kjer sva spila čaj. Koča je v tem času odprta do šestih zvečer. V dolino sva se vračala po temi, ob polni luni.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.