Sp. Brložnik – Dom na Smrekovcu – Smrekovec – Dom na Smrekovcu – Sp. Brložnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 7 km Vzpon: 617 m

Smrekovško hribovje je več kot osem kilometrov dolg hrbet na meji med Štajersko in Koroško, na zahodu se navezuje na Raduho, na vzhodu pa pada proti Šaleški dolini. Je gora vulkanskega izvora, če si doma v bližini je primerna ob dnevih, ko nimaš veliko časa – tudi med tednom po službi ali pa ob vikendih po kosilu. Če razmere dopuščajo, je iz vrha možna dobra turna smuka.

Izhodišče: 46.406050, 14.927376

Iz Šoštanja sva nadaljevala po asfaltni cesti v Bele vode. Za gostiščem Savinek sva zavila levo v smeri Sv. Križa. Po dveh kilometrih sva zavila levo čez most, proti kmetiji Sp. Brložnik. Parkirala sva na parkirišču ob cesti.

Opis:
Po dveh neuspelih poskusih ogleda sončnega zahoda z vrha (enkrat sva ga zamudila, po lavinski delavnici pa je bila oblačnost prevelika), sva tokrat poskusila s sončnim vzhodom. Pozimi je idealen čas za to, saj sonce pozno vzhaja. Vstati sva morala zgodaj, že ob 4:30, da sva ga ujela. Najprej sva hodila z lučkami po temi. Nebo je bilo lepo obsijano z zvezdami. Na vrh sva prišla pravočasno, nekaj minut pred sončnim vzhodom. Posijali so prvi žarki in pokazale so se prečudovite barve. Lepo je bilo opazovati, kako se prebuja mati narava. Naredila sva veliko fotografij. Z nasmehom pa sva oba pritrdila, da se je splačalo vstati zgodaj.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.