Krnes - Smrekovec

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: turna smuka Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 5/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 13,5 km Vzpon: 881 m

Da razbijeva smrekovško rutina sva se odločila za greben med Smrekovcem in Komnom. Zaradi svojih posebnosti, tudi nekaterih redkih živalskih in rastlinskih vrst, je ta greben od leta 1987 zaščiten kot naravni rezervat. Greben ponuja veliko več kot samo Smrekovec. Tukaj se izmenjuje smrekov gozd in velike jase, kjer so bile nekdaj planine. Obisk Smrekovškega grebena je primeren prav v vseh letnih časih. V snežnih razmerah je znan kot odličen turnosmučarski cilj.

Izhodišče: 46.406060, 14.927545

Iz Šoštanja sva nadaljevala po asfaltni cesti v Bele vode. Za gostiščem Savinek sva zavila levo v smeri Sv. Križa. Po dveh kilometrih sva zavila levo čez most, proti kmetiji Sp. Brložnik. Parkirala sva ob cesti.

Opis:
Zunaj je prijetnih -7 stopinj, ura je 7.00, parkirišče pri Sp. Brložniku pa že polno. Najprej slediva planinski poti, ki vodi na Smrekovec in jo nato v gozdu zapustiva. Smrekovec je v tem delu Slovenije zelo priljubljen vrh, nanj hodi staro in mlado. Da se izogneva gneči, sva se odločila da Krnes osvojiva po severni strani. Smrekovški greben sva dosegla nekje na polovici med Smrekovcem in najinim ciljem. Tu se je začela zimska pravljica, smreke okrašene s snegom, smuči se potapljajo v kristalno beli sneg in obraz nama greje sonce. Tukaj se izmenjuje smrekov gozd in velike jase, kjer so bile nekdaj planine. Po širokem slemenu tu in tam malo gor in dol, in že sva na vrhu. Krnes ima lep razgled na Peco in Uršljo goro ter na najvišje vrhove Savinjskih Alp. Na izhodišče sva se vrnila čez grebenu do piramide in razgledne plošče na vrhu Smrekovca. Tu je bila prava gneča ljudi, ki so iskali pravo mesto za pravo fotografijo na spletu. Hitro odsmučava po vzhodnem grebenu nazaj do avtomobila.

 Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Prednovoletna Deska


8 januar 2021
Planina Javorje


4 februar 2018
Dleskovškova planota


10 december 2017