Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Furlanija Zahtevnost: težka

Matajur je 1642 metrov visok vrh, ki leži nad Kobaridom, na nasprotnem bregu smaragdne reke. Njegovo zaobljeno, travnato vršno pobočje ter čudovite stezice, ki se spuščajo na vse strani, so pravi magnet za gorske kolesarje. Gre za zahtevno turo s precej vzpona ter izredno lepim spustom, ki ponudi kar 1400 višinskih metrov spusta. Prek pogorja Matajurja pa je v 1. Svetovni vojni potekala glavna italijanska obrambna linija dobro utrjenih jarkov. In prav na pobočju Matajurja je Nemška vojska pod poveljstvom Erwina Rommla v bliskoviti akciji v manj kot 52-ih urah iz Tolmina prek Kolovrata zavzela zelo dobro utrjene položaje italijanske vojske in tako prebila obrambno črto ter pognala celotno italijansko vojsko v beg. Tako se je po 885 dneh krvavih spopadov končala Soška fronta.

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka

Pot, ki jo opisujem je ena najbolj znanih in najlepših v Livignu, primerna za vsakogar. Vije se po čudovitih pobočjih v visokogorskem okolju. Začetek poti se nahaja v Livignu, lahko izbiraš s katere točke začneš. Mi smo jo ubrali kar iz apartmaja. Za vse, ki ne marate vzponov je na voljo gondola Mottolino, ki te brez težav pripelje do vrha.

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka

Val Federia je čudovita dolina v bližini Livigna, ki ni znana le po trekingih, ampak tudi po možnostih za ljubitelje MTB. Dolina je klasična destinacija za tiste, ki bivajo v Livignu, njen čar pritegne številne gorske navdušence. Udobna makadamska cesta pa omogoča dostop tudi manj izurjenim kolesarjem. Kot je bilo pričakovano, je ta dolina poleg peš potovanja zelo primerna tudi za raziskovanje z gorskim kolesom. Pot je enostavna zato  je dostopna tudi začetnikom na gorskih kolesih.

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Lombardija Zahtevnost: srednje težka

Livigno se nahaja na severu Italije, stisnjen med Avstrijo in Švico, in obdan z mogočnimi tritisočaki. Mesto leži na višini 1.800 metrov v 12 kilometrov dolgi dolini. Tu sta kar 2 bikeparka in vsa potrebna dodatna infrastruktura ter spremljevalne dejavnosti od izposoje opreme, dogodkov itd. Mesto ima poseben davčni status kot brezcarinsko območje. Ni DDV-ja. Ta status ima zaradi dostopnosti in večstoletna zgodovina revščine v regiji. Daleč od tega, kar lahko mesto ponudi sedaj. Livigno spada med elitno družbo destinacij vse vrste kolesarjenja. Življenje v mestu je drago, kar se pa tiče trgovin je pa ravno nasprotno.

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: I - Kalabrija Zahtevnost: srednje težka

Nacionalni park Aspromonte naj bi bil uporabljen kot skrivališče za zloglasno, a zelo močno mafijo, "Ndràngheta". Ker je bil park tako izoliran, je bil idealno skrivališče za njihovo tihotapljenje in žrtve ugrabitve. Ne skrbite, to je bilo v osemdesetih in devetdesetih letih. Beseda "Aspromonte" pomeni "bela gora" in izvira iz grških časov, ko so prebivalci jonske obale občudovali bele gore masiva. Gore Aspromonte predstavljajo pribežališče za živali, kot so volkovi, divje mačke in divje svinje, ki imajo rajši hribe in nizke gore, kjer lahko iščejo želod. Vsako leto v nacionalnem parku Aspromonte poteka Aspromarathon, približno 44 kilometrov dolga gorsko kolesarska dirka. Dirka privablja kolesarje z vsega sveta, je izjemno zahtevna, vendar te nagradi z očarljivimi panoramskimi pogledi.

Add a comment