Soteska - Sv. Peter - Soteska

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Dolenjska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 3/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 14,5 km Vzpon: 783 m

Tudi Suha krajina ima svoj Triglav, 888 metrov visok hrib po imenu Sveti Peter. Nekoč je tu stala podružnična cerkev sv. Petra. V pisnih virih je omenjena v drugi polovici 15. stoletja in je bila v času turških vpadov ena izmed signalnih postaj. Aprila 1945 so jo minirali partizani. Danes stoji tam blizu manjše planinsko zavetišče. Nekaj korakov stran pa se lahko po lest­vah vzpnemo še na trinadstropni razgledni stolp. Z vrha vodi trail 888 in je do žage na izhodišču v celoti izkopan in izgrajen, kar pomeni, da za spust ni uporabljena planinska ali kaka druga pot.

Izhodišče: 45.781150, 15.023535

Avtocesto Celje – Ljubljana - Novo Mesto zapustim na izvozu Ivančna Gorica in nadaljujeva v smeri Žužemberka. Nadaljujem proti Soteski, kjer pod cerkvijo poiščem primeren prostor za parkiranje.

Opis:
Do vrha vodi makadamska cesta, ki se prične pri žagi v Soteski. Slabi dve uri ti vzame do vrha. Zadnji del pred kočo je potrebno nest ali pa porinit kolo, ker je izjemno strm, zato jo večina kolesarjev ubere kar po trailu in ne po markirani planinski poti. Jaz sem kolo potiskal po planinski poti. Ko si na vrhu te čaka dobre 4 kilometre spusta, ki ni prestrm.  Prvi začetni del je bolj tehničen. Ozki skalni prehodi in pragovi, korenine in kar nekaj ostrih ovinkov. Seveda se vse te tehnične ovire naravne ali umetne dajo elegantno obvozi. Trail na več mestih prečka makadamsko cesto. Meni je najbolj všeč osrednji, še bolj pa zadnji del. 888 je spust, ki zahteva kar nekaj kolesarskega znanja in kondicije, če želiš res uživati. Če greš na trail 888 in ga še nisi vozil ti ne bo žal. Ekipa, ki gradi in vzdržuje te poti, opravlja odlično delo.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Konjiški Robe Twist


20 marec 2020
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019