Rakov rob – Gojška planina - Kapela Marije Snežne – Rakov rob

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Gorenjska Zahtevnost: lahka
Tehnika: 2/5 Kondicija: 2/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 3,5 h Dolžina: 17,5 km Vzpon: 690 m

Oaza miru sredi žafranov – tako posebna je Velika planina spomladi. Pogledi na polja cvetočih žafranov, pastirsko vas in okoliška pobočja so pravljični. Tokrat sem bil z gorskim kolesom, Velika planina pa je zelo primerna tudi za pohodništvo.

Izhodišče: 46.287209, 14.677182

Iz Kamnika sva sledila oznakam za Stahovico/Gornji Grad/Veliko planino. Vzpela sva se na prelaz Črnivec, malo pred vrhom pa zavila levo proti Kranjskemu Raku. Ker je bila cesta prevozna, sva na Volovljeku zavila levo na gozdno pot in nato nekaj kilometrov kasneje parkirala ob cesti.

Če gremo iz Savinjske strani pa iz Mozirja sledimo cesti proti Lučam, kjer zavijemo levo za Kamnik. Povzpnemo se na prelaz Volovjek, nato pa če je cesta prevozna zavijemo desno na gozdno pot, kjer nekaj kilometrov kasneje parkiramo ob cesti.

Opis:
Kako si narediš najlepši dan? Odpraviš se na Veliko planino pogledat cvetoče žafrane. Nisem odšel prav zgodaj, saj sem čakal, da sonce malo ogreje ozračje. Moramo se zavedati, da je po okoliških vrhovih še veliko snega. Po cesti do Dovje Ravni sem moral nekajkrat potiskati kolo, saj je bilo na cesti še toliko snega, da se ni bilo možno peljati. Trud ni bil zaman, kar hitro sem ugledal polja žafranov. Segel sem v žep in naredil nekaj slik. Bolj kot sem se bližal kapeli Marije Snežne, večja je bila gneča. Po pravici povedano tega nisem pričakoval. Kljub pretirani gneči pa se je našel kotiček, kjer sem lahko v miru užival v pogledu na vijolična polja.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Dovška Rožca


19 avgust 2019
Robe Twist...


7 julij 2018
Smaragdno zeleni...


15 julij 2018