Medvedjak - Rastočka planina - Konečka planina - Dom na Smrekovcu - Sp. Brložnik

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 39,5 km Vzpon: 926 m

Na severozahodni strani Mozirja v gornji Savinjski dolini je del Karavank, ki se imenuje Golti (Golte). Tako se je že od nekdaj imenoval severozahodni del vršne planote. Gre za tipično gorsko planoto enako kot je Velika planina ali Menina. Med domačini in planinci pa je v veljavi ime Mozirske planine. To je zaradi planšarij, ki so ali so bile v lasti kmetov na Mozirski strani. Pestro pokrajinsko podobo ustvarjajo številne vrtače, suhe doline, brezna, jame in jezerca. Poleg kraških jam je tukaj več snežnic ali ledenic, to je jam, kjer se v glavnem celo leto zadržuje sneg ali led. Znana je jama Ledenica blizu Mozirske koče. Mozirske planine so od leta 1987 zavarovane kot krajinski park. Na severnem predelu je več planin, na katerih se pasejo preko poletja predvsem konji in govedo.

Izhodišče: 46.340655, 14.967428

Avtocesto  Maribor – Ljubljana sva zapustila na izvozu Šentrupert in sledila oznakam za Mozirje. V Mozirju sva parkirala na parkirišču večjega nakupovalnega centra.

Opis:
Od hotela Golte naju pot vodi čez smučišče do spomenika NOB, kjer je v času 2. svetovne vojne pozimi leta 1944 planino prešla velika partizanska enota, 14. divizija. Od spomenika se povzpneva do vrha Medvedjaka od koder je lep pogled na dolino. Po poti se spustiva do koče Trije ploti, kjer uživava ob pogledu na Kamniško-Savinjske Alpe, ki se dvigajo nad akumulacijskim jezerom. Jezero je bilo v naravni kotanji zgrajeno leta 2001 za potrebe tehničnega zasneževanja smučišča. Vzpneva se še na vrh Stari stani in spustiva po robu pašnika na zahodno stran. Nadaljujeva do pastirskega stanu Zagradiški stan in Istej čez sedlo mimo najvišjega vrha planote Golte, Boskovec. Na vrhu se lahko povzpnete še višje in iz razglednega stolpa občudujete bližnjo in daljno okolico. Jezerca so točka, kjer je mogoče uživati v čudovitem okolju, miru in tišini, ter družbi ptic, metuljev in drugih malih živali. Mimo stanu na Podstenški planini se pot postavi zelo pokonci zato nama ni preostalo nič drugega, kot da sestopiva s koles in nadaljujeva s potiskanjem. Slednje se usmeriva proti domu na Smrekovcu, kjer si privoščiva manjše okrepčilo. Čaka naju še čudovit spust do spodnjega Brložnika in naprej v graben potoka Ljubija, ki naju spremlja vse do Mozirja. Pot ob potoku Ljubija je zelo zanimiva, je polna brzic in tolmunov, nekaj je tudi malih hidro elektrarn in mlinov. Pot po prelepem, zračnem gozdu je naravnost idealna za vroč poletni dan.

Neraziskane zanimivosti: Jama Ledenica, v globino meri 60 metrov, svoje ime pa je dobila po ledu, ki nas pričaka že na vhodu v jamo, Mozirska koča, Alpski vrt, kjer je na dveh hektarjih površine na nadmorski višini 1300 m - 1400 m predstavljenih več sto pregledno označenih avtohtonih rastlin, okno v bližini Mozirske koče, Tirške ali Tirškove peči, ki dominirajo daleč naokoli, kjer je znanih nekaj gnezdišč ujed, med katere sodi planinski orel.

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Črni vrh - Lovrenška jezera


23 september 2017
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019