Škofja riža - Mali Kum - Kum - Župe

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: gorsko kolesarjenje Območje: SLO - Štajerska Zahtevnost: težka
Tehnika: 4/5 Kondicija: 4/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 5 h Dolžina: 28,5 km Vzpon: 1301 m

Kum velja za eno izmed trofej med gorskimi in tudi cestnimi kolesarji. Če hočeš videti njegov vrh, se moraš v desetih kilometrih povzpeti za tisoč metrov. To je seveda res, če izbereš najkrajšo pot. Primerjamo jo lahko z vzponom na Mangartsko sedlo. Zato je jasno, da je prav Kum najljubši klanec Primoža Rogliča. To je klanec, ki ti vzame pol ure življenja, če si Roglič, če si navaden smrtnik, pa uro in več. Narava je tu zelo spokojna. Predvsem spomladi, še pred ozelenijo bukve je gozd poln cvetočih rastlin. V maju se razcveti čemaž in napolni gozd s svojim izrazitim vonjem. Vrh Kuma pa je ves cvetoč v maju in v zgodnjem poletju. Najprej zacvetijo tržaški svišči in vijolice, kasneje travniški klinčki, brstične lilije, bele in rumene homulice, zali kobulčki, primožki, hermelike, ki poživijo travnat vrh 1220 metrov visokega Kuma.

Izhodišče: 46.121041, 15.093797

Avtocesto Ljubljana – Maribor zapustim na izvozu Šempeter. Sledim oznakam za Prebold, Trbovlje in Hrastnik. Parkiram na parkirišču pri Steklarni Hrastnik.

Opis:
Najprej vrtim pedala po desnem bregu reke Save proti Trbovljam mimo dimnika, ki je najvišji v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Tovornjakov na cesti ni, kar je dobrodošlo pri premagovanju kilometrov na poti do križišča, kjer gre desno cesta v Trbovlje, levo pa na Kum. Tu se ustavim in pripravim za vzpon. Po nekaj kilometrih pridem do križišča kjer zavijem za Škofjo Rižo. Tu se teren izravna in lažje zadiham. Pot me pelje po Čebulovi dolini, ki je ena najlepših hribovskih dolin v Zasavju. Na koncu doline je lesen križ – razpelo, kjer se spustim cca. za 100m do Gorenje vasi. V Malem Kumu se strmo vzpnem po gozdni vlaki, kjer pri domačili Dolšek spet pridem na makadam. Cesti sledim vse do odcepa na levo na gozdno pot. Zadnji metri spet makadamski in kmalu sem na vrhu. Tu je že od začetka 60. let prejšnjega stoletja oddajni center s 25 metrov visokim antenskim stolpom in prav zato je do vrha Kuma tudi speljana sicer bolj ozka, a razmeroma dobra cesta, ki je prevozna tudi z avtomobili. Nekoč sta na Kumu stali dve cerkvi: na prvem, višjem, vrhu je bila cerkvica sv. Jošta, na drugem pa sv. Neže. 0 njunem nastanku sta ohranjeni dve zgodbi. Prva pravi, da sta ju postavila bogata zakonca Jošt in Neža z Jutrovega, ki sta v davnini potovala pod Kumom. V hudi nevihti sta morala prenočevati v gozdu. Tam soju zalotili roparji in ju hoteli usmrtiti. Čudežno sta jim ušla in se skrila v podzemski jami pod Malim Kumom. V zahvalo za srečno rešitev sta sezidala romarski cerkvi v čast svojima krstnima zavetnikoma. Razgled na vrhu je zares veličasten, kjer vidimo vso Slovenijo. Je najlepši vrh v Zasavsko-Posavskem hribovju. Spust je potekal večinoma po enoslednicah z nekaj povezovalnimi deli. Del poti poteka po Slovensko turno-kolesarsko poti. Na zadnji tretjini je del poti, kjer je prepadno in pot naredi nekaj okljukov, tu se sprehodim ob kolesu. Splača se ker je od tu naprej res lepo. Še se vrnem!

Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Kolesarjenje ni dovoljeno po gozdnih vlakah, planinskih poteh in drugih poteh, razen če je izrecno dovoljeno. Kolesarjenje je dovoljeno po cestah in gozdnih cestah, razen če velja izrecna prepoved. Kjer je kolesarjenje prepovedano, je potrebno sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš. Sledi v formatu .gpx so informativne narave in zgolj pripomoček za orientacijo. Kolesarjenje po celotni sledi v formatu .gpx ni nujno dovoljeno. Kolesarite na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Veliki Travnik


16 junij 2018
Konjiški Robe Twist


20 marec 2020
O vilah v Velunji peči


11 julij 2019