Tomaževa koča - Dom na Peci - Kordeževa glava - Tomaževa koča

Tehnični podatki o opravljeni poti so informativne narave:

Aktivnost: pohodništvo Območje: SLO - Koroška Zahtevnost: srednje težka
Tehnika: 3/5 Kondicija: 3/5 Panorama: 4/5
Čas trajanja: 4 h Dolžina: 9,5 km Vzpon: 1164 m

Legenda o kralju Matjažu govori o možu, ki mu je bilo v resnici ime Matija Korvin in je vladal slovenskim deželam v času Karantanije. Matjaž je bil dober kralj, noč in dan so k njemu lahko prišli siromaki in zatirani. Vsem je nudil pomoč in zaščito. Dal je kovati zlatnike in med njegovim vladanjem so na Koroškem vladali zlati časi. Ker so mu bili drugi vladarji nevoščljivi zaradi njegove mogočnosti , so združili svoje vojske proti njemu.

S samo stotimi preživelimi junaki se je moral skriti v votlino pod Peco, ki se mu je sama odprla in ga skrila pred sovražniki. V votlini se je kralj Matjaž usedel za mizo, ostali pa so posedli po tleh okrog njega in zaspali. Legenda pravi, da se bo, ko mu bo brada zrasla sedemkrat okoli mize, prebudil. Takrat bo pred njegovo jamo sredi zime zrasla lipa. Ob polnoči do ene zjutraj bo cvetela, potem pa se bo posušila. Takrat bo Matjaž s svojimi vojaki prišel ven, premagal in zatrl vse svoje sovražnike, pregnal krivico s sveta in spet zavladal Slovencem. Tako bodo na Koroškem spet zlati časi.

Izhodišče: 46.497470, 14.813789

Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo na izvozu Žalec. Sledimo oznakam za Velenje, Mislinja, Slovenj Gradec, Dravograd, Ravne na Koroškem, Mežica, Žerjav, Črna na Koroškem. V krožišču zavijemo za Koprivno in sledimo oznakam Podpeca. Pozorni smo na oznake Dom na Peci. Poiščemo primeren prostor ob cesti nad domačijo Najbrž in parkiramo.

Opis:
Tokrat sva se odpravila po planinski poti. Iz parkirišča sva zavila na gozdno stezo in po njej prispela naravnost do Tomaževe koče (Nanotova koča). Od koče sva šla po strmem kolovozu naravnost do doma. Hoja do planinskega doma na Peci traja približno 1,5 ure. Nadaljevala sva strmo do širokega travnatega pobočja Male Pece in po njenem širokem grebenu do razpotja. Tu sva zavila desno po široki poti med redkim ruševjem proti široki vršni planoti, kjer se je začel sneg. Za vsak primer sva imela zraven dereze in cepin. Na vrhu planote sva se držala desne strani, po kateri sva se vzpnela na greben in po njem na vrh. Tukaj je kot vedno zelo pihalo. Uživala sva v čudovitem pogledu na slovenske najvišje vrhove. Peca je porasla pretežno s travo in nizkim rušjem. Proti severozahodu se spušča na Knipsovo sedlo (2012 m), koder se nahaja planinski mejni prehod. Od tod se v isti smeri vzpne na srednji Končnikov vrh, kjer se začne greben proti drugemu najvišjemu vrhu, 2113 m visoki Bistriški špici in zadnjemu dvatisočaku Veški kopi.

Neraziskane zanimivosti ob poti: Dolina pod Peco je ena najlepših ter naravoslovno in pokrajinsko najzanimivejših alpskih dolin. Zaradi številnih naravnih lepot, izjemne kulturne krajine in ohranjene etnološke dediščine je skupaj s površjem Pece in obdajajočimi pobočji že od let 1966 zavarovana kot naravna znamenitost in krajinski park. Območje gore Pece spada v Geopark Karavanke pod okriljem Unesca. Vredno si je ogledati Turistični rudnik in muzej – Rudnik svinca in cinka Mežica – Podzemlje Pece, katerega ogled je možen tudi s kolesom in s kajakom. Višinski profil

Opozorilo: Podatki in informacije o poti so informativne narave. Nekatere poti v naravi niso označene. Sledi v formatu .gpx so zgolj pripomoček za orientacijo. Gibljete se na lastno odgovornost.

Ture v bližini:

Čofatijev vrh...


20 januar 2019
Labirint na Olševo...


21 december 2018
Uršlja gora (Plešivec)


21 december 2017